Capitala şi toate judeţele ţării, sub avertizări de caniculă. Arşiţa impune restricţii în trafic. Peste 1.500 de solicitări la Ambulanţa Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cod galben de canicula FOTO Adevărul
Cod galben de canicula FOTO Adevărul

Valul de căldură se intensifică şi cuprinde toată ţara, inclusiv Capitala, începând de miercuri, iar pentru două zile toate judeţele sunt sub avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă. Temperaturile caniculare, care vor ajunge la 39 de grade Celsius, vor persista şi la sfârşitul săptămânii.Trenurile vor circula cu o viteză mai mică iar maşinile de mare tonaj au şi ele restricţii în timp ce numărul solicitărilor a ambulanţă a crescut.

Concret, în ultimele 24 de ore au fost primite peste 1.358 de solicitări la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov. Potrivit medcului Alis Grasu, din acestea, 675 au fost urgenţe. „Dintre ele, 129 au fost cazuri în locuri publice, din care 27 de lipotimii şi 14 sincope”, a explicat şefa de la Ambulanţa Bucureşti Ilfov. 

„Important pentru aceste zile cu temperaturi ridicate este ca populaţia să nu se expună voluntar la soare în intervalul 11 - 18, să consume minimum doi litri de lichide pe zi, neîndulcite, să consume fructe şi legume proaspete şi să aibă grijă la termenul de valabilitate al cărnurilor, mezelurilor sau brânzeturilor”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Alis Grasu.

De asemenea, în perioada caniculară medicul recomandă îmbrăcămintea vaporoasă, în culori deschise. „În cazul celor care lucrează în soare, ei trebuie să alterneze statul la soare cu statul într-o încăpere ventilată şi evident, cu hidratarea. Nu trebuie să apară senzaţia de sete”, a conchis Alis Grasu. 

Arşita impune restricţii de trafic

Însă pe lângă problemele de sănătate, canicula a venit şi cu restricţii de circulaţie pentru maşinile de mare tonaj precum şi pentru trenuri, care circulă cu viteză redusă în această perioadă caniculară. 

Mai exact, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat miercuri că, din cauza caniculei, va impune restricţii de circulaţie pe 2 august, în intervalul orar 12:00 – 20:00, pentru camioanele de peste 7,5 tone, pe drumurile naţionale şi autostrăzile care tranzitează 15 judeţe din vestul ţării.

Şi viteza trenurilor de călători şi marfă va fi redusă, în anumite intervale de timp şi pe anumite tronsoane, cu 20-30 de kilometri pe oră faţă de viteza normală de circulaţie, atunci când temperatura în şină va depăşi 50 de grade Celsius, urmând să fie luate mai multe măsuri legate de asigurarea siguranţei transportului pe calea ferată începând de marţi şi până la sfârşitul săptămânii, câbd temperaturile vor ajunge până la 39 de grade, a anunţat CFR SA.

Măsuri sporite la aeroport 

Potrivit news.ro, personalul medical al Aeroportului Henri Coandă este pregătit să intervină, pe durata caniculei, cu două echipe şi două ambulanţe complet utilate pentru orice tip de urgenţă medicală. Totodată, se asigură funcţionarea la capacitate maximă a sistemelor de climatizare din aeroport, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Pentru perioada următoare, vizată de codurile de caniculă, CNAB a anunţat că a reinstituit măsurile pentru confortul şi protejarea pasagerilor.

Astfel, pentru reducerea disconfortului pasagerilor, au fost amplasate dozatoare de apă cu pahare de unică folosinţă în terminalele de pasageri, alimentate regulat.

Până când mai ţine Codul de caniculă

Miercuri şi joi, 15 judeţe care cu o zi în urmă au fost sub cod galben de caniculă se vor afla sub cod portocaliu, cu temperaturi care vor ajunge până la 39 de grade Celsius, în timp ce minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade Celsius. Cele 15 judeţe aflate sub avertizare sunt: Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Alba, Sibiu, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Mureş şi Bistriţa Năsăud.

Potrivit meteorologilor, în aceste zone disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 şi 39 de grade Celsius.

Tot miercuri şi joi, vor fi sub cod galben de caniculă Capitala şi 25 de judeţe - Gorj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Constanţa, Vâlcea, Argeş, Dâmbioviţa, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Braşov, Harghita, Covasna, Vrancea, Galaţi, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Botoşani. În aceste zone, maximele termice se vor situa în general între 35 şi 37 de grade Celsius.

Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că valul de căldură va persista şi la sfârşitul săptămânii.

Cod roşu de caniculă în alte ţări europene 

Însă nu doar România se confruntă cu temperaturi extreme, ci şi alte ţări europene. De altfel, Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Serbia, Ungaria şi Italia, unde temperaturile apropie sau depăşesc 40 de grade Clesius. 

În privinţa Ungariei, Inspectoratul de Meteorologie local a emis o atenţionare de cod roşu de temperaturi extreme din dimineaţa zilei de 02 august 2017, în timp ce în Italia, prognozele meteorologice indică o creştere semnificativă a temperaturilor, peste media caracteristică acestei perioade, îndeosebi în prima săptămână a lunii august 2017. 

MAE a emis o avertizare şi pentru Serbia, pentru perioada 1 - 4 august 2017, fiind emis cod roşu de căldură.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite