Bucureştiul, în scenariul roşu cu o rată de infectare de 6,37 la mie. Ce restricţii ar urma să intre în vigoare din weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

După ce rata de infectare a ajuns la 6,37 în Capitală, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti urmează să analizeze propunerile înaintate de Direcţia de Sănătate Publică, privind noile restricţii care ar trebui aplicate.  Printre măsurile propuse se numără închiderea şcolilor şi grădiniţelor, limitarea numărului clienţilor în magazine, dar şi declararea programului de lucru.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) urmează să fie convocat joi.

   

Şeful DSU Raed Arafat a spus că printre variantele aflate pe masa guvernanţilor se află şi diferenţiere de restricţii între cele din weekend şi restul săptămânii.

Întrebat dacă este de acord să fie impuse măsuri suplimentare şi eventual o carantină prelungită pe timp de noapte, Raed Arafat a spus că  astfel de măsuri au demonstrat că au avut succes în alte ţări.

„Da. În anumite momente şi poate pentru a reduce activităţile neesenţiale, da. Vedem ţări care au aceste carantine de noapte, care încep de la 18 în Franţa, de la 21 în alte ţări, iar la noi la 22. Da, este o măsură importantă care poate să reducă contactul şi mobilitatea care duc la răspândirea virusului. (...) Noi nu am fost adepţii unor măsuri dure, unor măsuri radicale, dar nici nu putem să stăm să vede cum unii încalcă regulile sau nu respectă regulile şi cum spitalele sunt pline cu pacienţi", spune Raed Arafat.

El a respins ideea unei carantine totale de weekend.

Totodată şi prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus aseara la Digi 24, întrebat despre măsurile propuse de DSP Bucureşti, că el nu a văzut o analiză, desi a cerut DSP, ci doar niste propuneri de măsuri, conform Hotnews.

„Măsurile se iau pe baza unor analize serioase, dar nu le-am văzut până acum. Analizele trebuie să se bazeze pe nişte date precise. Atunci când vom lua măsurile trebuie să le spunem oamenilor exact care este orizontul de timp", a afirmat prefectul.

Restricţiile propuse de DSP pentru Bucureşti 

Printre principalele măsuri anunţate de DSP se numără închiderea magazinelor la ora 18:00 în cursul săptămânii şi la ora 16:00 în weekend, închiderea locurilor de joacă şi a afterschool-urilor şi limitarea numărului de clienţi din magazine, 

  • Obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic şi de a asigura dezinfectarea mâinilor
  • Obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaţilor, atât la nivelul aurotităţilor publice, cât şi la nivelul operatorilor economici
  • Participarea zilnică în sistem online a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ
  • Interzicerea organizării de evenimente sau activităţi private pentru copii în spaţii închise precum afterschool-urile
  • Închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri
  • Interzicerea activităţilor şi competiţiilor sportive pentru amatori. Cele profesioniste rămân deschise.
  • Pentru spaţiile comerciale - magazine, hipermarketuri, mall-uri - obligativitatea de respectare a spaţiului de 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană, distanţă de 2 metri între persoane.
  • Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafaţa utilă pe care o are.
  • La evenimentele private - înmormântări, cununii, botezuri - număr maxim de 16 persoane, care include şi persoanele care oficiază slujba religioasă.
  • Este interzisă desfăşurarea de activităţi în cluburi, baruri discoteci.
  • Terasele rămân deschise, dar cu respectarea regulilor.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite