Beneficiile alimentaţiei bio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa produselor alimentare ecologice începe să se dezvolte timid şi în România, tot mai multe persoane preferând o alimentaţie care să asigure efecte benefice asupra sănătăţii.

Piaţa produselor alimentare ecologice începe să se dezvolte timid şi în România, tot mai multe persoane preferând o alimentaţie care să asigure efecte benefice asupra sănătăţii.

Specialiştii europeni afirmă că ţara noastră dispune de un potenţial considerabil pentru producţia de alimente organice, datorită climei favorabile şi forţei de muncă ieftine.

Cu toate acestea, produsele ecologice româneşti rămân puţine, întrucât producătorii nu reuşesc să obţină certificarea europeană pentru ele.

De aceea, majoritatea alimentelor ecologice din România sunt importate din ţări precum Austria sau Germania. Cele mai vândute produse bio sunt laptele, ouăle, iaurturile, fructele, legumele, dar şi mezelurile.

Unul dintre impedimentele pe care le-ar putea împiedica dezvoltarea pieţei acestui gen de produse îl reprezintă preţurile mai mari decât cele ale produselor nonorganice.

Gustul şi parfumul alimentelor naturale, dar şi siguranţa unei sănătăţi de fier sunt atuurile produselor organice, atât de apreciate în statele Uniunii Europene

De-a lungul vremii, roadele pământului au fost supuse unor tratamente chimice. Realizând ce a pierdut, omul modern revine la "dragostea dintâi": produsele bio.

Conştientizarea oamenilor că într-o ţară atât de poluată se mai pot reîntoarce la natura pură, consumând produse bio, este foarte importantă.

"Românii încep să aibă grijă din ce în ce mai mult de sănătatea lor şi a copiilor lor. Produsele bio reprezintă o alternativă sigură pentru cei ce îşi doresc o alimentaţie cu efect benefic asupra sănătăţii.

În SUA şi în Canada, pentru aceste alimente este folosit termenul <> , în Europa sunt folosiţi termenii de <> sau <> , iar în România se utilizează termenul <> , fiindcă termenul de <> s-a degradat, nereprezentând în niciun caz un produs bio", a declarat Florina Oneţiu, PR manager "Bio Markt".

"Ce se produce bio la noi merge la export"

Specialiştii europeni spun că ţara noastră are o capacitate foarte mare de a produce cantităţi însemnate de alimente organice, datorită climatului favorabil şi forţei de muncă ieftină.

"Din păcate, cam tot ce se produce bio la noi merge la export. Produse finite româneşti ecologice care există sunt puţine, deoarece producătorii nu reuşesc să-şi certifice roadele pământului", a spus PR manager "Life Care Corp." şi "BIO Markt", Florina Oneţiu.

Ea a adăugat că 99% din produsele bio comercializate sunt importate, pentru că doar aşa are garanţia calităţii, respectând totodată legislaţia europeană referitoare la produsele organice. "De altfel, Life Care Corp este prima companie românească importatoare de produse bio-organice", a mai spus Florina Oneţiu.

Cele mai căutate alimente organice

Printre produsele comercializate în reţeaua de francize Bio Markt sunt legumele, fructele, carnea, mezelurile, laptele şi produse lactate, dar şi pâinea, ouăle şi sucurile.

"Toate produsele distribuite în acest moment sunt importate în condiţii de exclusivitate de la producători din Germania şi din Austria. Deocamdată, din România comercializăm doar foarte puţine produse, cum ar fi pâinea şi ouăle. Dar şi alimentele din import au căutare. Cele mai vândute alimente bio sunt laptele, ouăle, iaurturile, fructele şi legumele, dar şi mezelurile", a precizat Florina Oneţiu.

Ea spune că aceste produse sunt mult mai gustoase decât cele non-organice. De aceea, în Europa, majoritatea maeştrilor bucătari preferă să gătească folosind alimente bio.

În magazinul specializat pe produse bio, deschis anul trecut în Timişoara, o pâine costă 4,99 lei şi este adusă din Ungaria.

Acest produs este adus congelat, coacerea pâinii făcându-se în magazin. Produsul de panificaţie este păstrat în cuptoare speciale. Un kilogram de roşii ajunge la 10,99 lei, iar laptele de vacă se vinde cu 4,99 lei. Zahărul costă 5,99 lei, o sticlă de un litru cu suc de pere ecologic costă 8,99 lei, iar portocalele se vând cu 7,99 lei.

Meniuri în bio-hoteluri

Peste 50 de hoteluri şi pensiuni din Austria, Germania, Elveţia, Italia, Franţa, Spania şi Irlanda oferă turiştilor meniuri ecologice.

Aceste unităţi de cazare au cel puţin un meniu vegetarian şi un meniu integral.

În meniu trebuie să se regăsească minimum cinci vinuri din struguri organici şi un sortiment de bere.

Atât prosoapele, cât şi lenjeriile de pat sunt din bumbac organic.

Detergenţii folosiţi la curăţenie sunt de asemenea ecologici.

Eco-reguli

Produsele bio nu au suferit tratamente chimice şi sunt obţinute din plante ale căror seminţe sunt nemodificate genetic.

În producţia de alimente conservate bio se folosesc conservanţi naturali, obtinuţi pe cale ecologică.

Terenurile pe care cresc plantele nu au fost tratate cu îngrăşăminte chimice.

La prelucrarea recoltei nu se foloseşte vreun procedeu chimic.

Produsele finite nu au conservanţi chimici.

Aceste alimente asigură un nivel nutriţional echilibrat, asigură necesarul de substanţe hrănitoare şi de vitamine.

Termenul de garanţie în cazul produselor conservate natural este de multe ori mai mic, dar nu afectează consumatorul în niciun fel.

Pentru agricultura eco perioada de pregătire a pământului ce urmează să fie cultivat este de 2-3 ani.

Eticheta, cartea de vizită a produsului ecologic

"Studiile şi cercetările referitoare de consumul de alimente bio au început în urmă cu treizeci de ani în ţările Europei de Vest, de unde a şi crescut piaţa bio. În urma acestor studii s-a dovedit foarte clar că, prin consumul de produse bio, pe termen lung, se reduc nenumărate riscuri de apariţie a unor boli, chiar şi al cancerul", a spus Florina Oneţiu.

Industrie de nişă

"Partenerii noştri germani ne-au împărtăşit experienţa lor globală despre faptul că un consumator de produse bio este unul special: interesat de sănătate, cu un grad de inteligenţă şi de cultură ridicat, dar şi foarte fidel, odată ce testează şi este mulţumit.

Nu ne îmbătăm cu apă rece: industria bio este încă o industrie de nişă şi va trece ceva timp până când România va avea o legislaţie care să diferenţieze produsele autentice bio de celelalte. Până atunci recomandăm consumatorilor să caute pe etichetă simboluri ale BDIH sau EcoCert, instituţii europene de certificare Bio", a declarat Milan Menghesi, Network Manager "Life Care Corp".

100% organic

Primele produsele bio certificate au fost comercializate de compania-mamă Life Care Corp., apoi a apărut proiectul BIO Markt, primul supermarket exclusiv bio-organic din ţara noastră, deschis la Timişoara. Certificările europene pentru produsele bio sunt reprezentate prin semne grafice menite să asigure consumatorul de calitatea 100% bio a produsului.

Şi la Carrefour Băneasa se găsesc produse bio. "Carrefour vine în sprijinul consumatorilor cu sortimente variate de produse bio. De la dulciuri şi sosuri pentru mâncare, la băuturi şi gemuri, toate 100% organice", a declarat marketing manager al hipermarketului Carrefour România, Andreea Mihai.

4,99 de lei costă o pâine sută la sută ecologică, adusă din Ungaria.

Deocamdată, din România comercializăm doar foarte puţine produse, cum ar fi pâinea şi ouăle
Florina Oneţiu, PR manager "Bio Markt"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite