Băsescu a promulgat legea care dă undă verde Ministerului Sănătăţii să facă achiziţii centralizate pentru spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Achiziţiile pentru spitale vor fi coordonate de la minister
Achiziţiile pentru spitale vor fi coordonate de la minister

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, vineri, Legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă din 2012 prin care Ministerul Sănătăţii devine unitate de achiziţii publice centralizată. Decizia vine după ce, miercuri, Curtea Constituţională a respins sesizarea formulată de PDL, UDMR şi PPDD.

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, preşedintele Băsescu a semnat, vineri, Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 71/2012 privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată.

Prin această ordonanţă, contestată de opoziţie la CCR, Ministerul Sănătăţii (MS) a primit undă verde să facă achiziţii centralizate pentru toate spitalele, inclusiv pentru cele ale autorităţilor locale care primesc bani de la bugetul de stat şi din fondul asigurărilor de sănătate. Practic, singura instituţie care va putea cumpăra vată, mănuşi, aparatură scumpă, precum şi alte ustensile necesare actului medical va fi MS.

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea formulată de partidele din opoziţie asupra proiectului de lege de aprobare a OUG 71/2012, potrivvit Mediafax.

Liderul grupului PDL din Cameră, Mircea Toader, a anunţat în 22 mai că PDL, UDMR şi PPDD au depus la CCR sesizarea asupra proiectului de lege de aprobare a ordonanţei, motivând că printr-un proiect de lege din categoria legilor ordinare, care aprobă Ordonanţa 71, se modifică două legi organice, respectiv Legea bugetelor locale şi Legea reformei în sănătate.

"Orice achiziţie trebuie să aibă în spate un suport financiar, ori Ministerul Sănătăţii nu are suport financiar pentru a deschide o astfel de licitaţie publică", a spus Toader atunci.

”Centralizarea resurselor la minister”

Camera Deputaţilor a adoptat, în 14 mai, legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată, deputaţii opoziţiei criticând ordonanţa pe motiv că "centralizează resursele la minister, cu efecte negative asupra pacienţilor şi medicilor".

Ordonanţa a fost adoptată cu 226 voturi "pentru", 78 "împotrivă" şi 6 abţineri.

Ordonanţa 71/2012 prevede desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii centralizată pentru sistemul sanitar, care încheie contracte de achiziţie publică cu acorduri-cadru, în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua ministerului şi a autorităţilor administraţiei publice locale.

Guvernul susţine că scopul acestei măsuri îl reprezintă gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate, achiziţionarea de produse şi servicii de calitate şi stabilirea unor variaţii mai mici de preţuri, potrivit Mediafax.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite