Antibiotice Iaşi va începe producţia de pastile cu iod. Rafila: Este nevoie de maxim 30 de milioane de comprimate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila FOTO Inquam Photos / George Calin
Alexandru Rafila FOTO Inquam Photos / George Calin

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că Antibiotice Iaşi va începe producţia de pastile cu iod, în contextul unei posibile ameninţări nucleare generate de războiul din Ucraina. Potrivit ministrului, compania va produce 2,5 milioane de pastile în 48 de ore, România având nevoie de 30 de milioane de comprimate. În privinţa substanţei care trebuie furnizată în România, Rafila a precizat că de acest lucru se va ocupa compania.

„Începând de mâine compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milione de pastile, la fiecare 48 de ore”, a anunţat ministrul Sănătăţii. 

Întrebat dacă ţara noastră are acum substanţa activă necesară în vederea producţiei, despre care premierul Nicolae Ciucă a afirmat că trebuie livrată, ministrul Sănătăţii a completat că „Antibiotice Iaşi este un producător responsabil, s-a ocupat, noi ne-am ocupat, încă de acum 10 zile să facem demersuri”. 

Ministrul a precizat că este responsabilitatea producătorului de a-şi procura substanţa despre care a vorbit şeful Executivului. „Nu cred că o să fie probleme. Aş vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administrează strict la indicaţie pentru un timp limitat, pentru anumite categorii de persoane”, a mai afirmat Alexandru Rafila.  

Ministrul a explicat că, un necesar făcut de către INSP şi Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătăţii, arată că este nevoie de maxim 30 de milioane de comprimate. 

„Ele vor fi duse la direcţiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării. Nu e vorba despre un panaceu universal este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei”, a mai declarat ministrul Sănătăţii. 

Premierul Ciucă a declarat la Digi 24 că atunci când existat posibilitatea ameninţării unui accident nuclear, s-a luat legătura cu producătorii de medicamente pentru a completa stocul de pastile de iod, explicând, în privinţa începerii producţiei, că este vorba de substanţa activă care trebuie să vină în ţară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite