A cincea zi de proteste la Casele Județene de Asigurări de Sănătate

0
Publicat:

Salariații Caselor Județene de Asigurări de Sănătate protestează în toată țara pentru a cincea zi consecutiv. Fie că stau în birouri sau în fața instituției, aceștia și-au întrerupt lucrul, asigurând doar urgențele.

Protestul este organizat de Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate (FSCAS), afiliată la Blocul Național Sindical (BNS).  

O nouă zi de protest la sediile tuturor Caselor Județene de Sănătate, la sediul Casei de Sănătate a Municipiului București și la CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.”, anunță cei de la BNS pe Facebook.

Angajații de la sediile tuturor Caselor Județene de Sănătate, la sediul Casei de Sănătate a Municipiului București și la CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au început să protesteze pe 2 noiembrie, iar protestul va continua pe perioadă nedeterminată, potrivit celor de la BNS. 

În acest timp, doar urgențele vor fi rezolvate de angajații Casei de Asigurări, între orele 08.00-09.00 şi 16.00-17.00, potrivit sursei citate. 

Sunt considerate urgențe: serviciile pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome sau servicii necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilități. 

De ce protestează angajații CNAS 

Angajații din CNAS cer salarii decente. Membrii BNS spun că au încercat să rezolve problemele legate de salarizare prin dialog, dar, deși ajunseseră la un consens cu cei din conducerea CNAS, proiectul de lege care ar fi trebuit să crească salariile angajaților a fost retras de la vot. 

Sindicatul transmite că instituția a funcționat la capacitate maximă în perioada pandemiei de COVID 19. Cu toate acestea, salariile angajaților nu au mai crescut din 2018 până în prezent. 

De asemenea, sindicaliștii subliniază că instituția a pierdut un sfert din angajați, în ultimii patru ani, care au plecat din cauza nemulțumirilor salariale, dar și că activitatea Caselor de Sănătate are de suferit din cauza numărului de angajați în scădere.

Încă de când au început protestele în toată țara, angajații au anunțat că activitatea de relații cu publicul va fi „grav perturbată” de grevă. 

CNAS nu a dorit să comenteze nimic legat de protestele pentru care  90% din salariați și-au exprimat acordul.   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite