Tratament fără durere pentru retracţia gingivală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afecţiunile parodontale apar la aproximativ 50% dintre persoane, indiferent de cât de strict sunt respectate regulile de igienă orală. Dacă nu sunt tratate la momentul potrivit, acestea afectează grav nu doar ţesutul gingival, ci şi osul, fiind unele din principalele cauze a pierderii dinţilor.

Dacă vreţi să zâmbiţi frumos, nu trebuie neapărat să treceţi printr-un proces traumatizant şi dureros deoarece medicina a evoluat. 

De curând a apărut şi în România cea mai nouă metodă de tratament a retracţiei gingivale - o manifestare specifică parodontozei - cu recuperare aproape imediată, fără durere sau cicatrici.

Tehnica este aplicată de către Dr. Daniel Borteanu, la ora actuală singurul medic din România şi unul dintre cei patru medici din Europa care a absolvit cursurile Dr. John Chao, Alhambra Dental din Los Angeles, California, inventatorul tehnicii Pinhole Surgical Technique (PST)


Comparativ cu metoda tradiţională, unde retracţia gingivală recidivează după aproximativ doi ani şi impune noi intervenţii şi costuri, rezultatele regenerării gingivale minim invazive sunt unele de durată.  

Simptomele şi complicaţiile retracţiei gingivale

Deşi se instalează treptat şi poate trece neobservată, retracţia gingivală începe să devină o problemă atunci când apar primele semne care o indică: inflamarea gingivală, sensibilitatea la rece şi la cald, expunerea rădăcinilor dinţilor şi aspectul alungit al acestora. Astfel, netratată la timp, inflamaţia gingivală nu doar că vă compromite zâmbetul, dar duce în timp la dureri, carii profunde, deteriorarea gingiei sau chiar mai grav, la pierderea dinţilor.  

Principalele cauze ale retracţiei gingivale 

Înaintarea în vârstă, periajul agresiv şi incorect, depunerile de tartru, abuzul de scobitori, bruxismul, lucrărişe stomatologice necorespunzătoare sau nefinisate (coroane care pot irita gingia) şi chiar deplasarea dinţilor pe arcadă în urma purtării aparatului ortodontic se numără printre cauzele retracţiei gingivale.

Avantajele  regenerării gingivale minim invazive

Principalul avantaj al regenerării gingivale minim invazive este faptul că aceasta nu presupune grefări, suturi complicate sau incizii, ci implică doar o simplă ajustare a ţesutului deja existent. În plus, veţi resimţi mai puţin disconfort deoarece nu se folosesc bisturie sau alte instrumente chirurgicale invazive, comparativ cu metoda tradiţională de grefare. Tocmai de aceea, intervenţia durează aproximativ o oră şi se pot rezolva până la 10 dinţi în aceeaşi şedinţă, rezultatele fiind excelente, cu un aspect natural şi de durată.  

Dureri minime, recuperare imediată

Regenerarea gingivală minim invazivă este o intervenţie simplă, pacientul se recuperează mai rapid prin comparaţie cu metoda tradiţională de grefare. După tratament, locul de intervenţie devine aproape invizibil, iar durerile sunt minime.
 

Datele clinice obţinute pe parcursul unui studiu realizat pe 43 de pacienţi au arătat că toţi pacienţii cu retracţii gingivale s-au vindecat fără probleme, gingia păstrându-şi toate caracteristicile, fără diferenţe de culoare sau de altă natură.  

 "Timpul de vindecare diferă de la caz la caz, însă o vindecare completă s-a constatat la 6 săptămâni de la intervenţie. Chiar am şi imbunatit tehnica în ultimul an, prin introducerea A-PRF, o metodă dezvoltată de prof. Joseph Choukroun, deja populară în toată Europa. Aceasta constă în obţinerea din sângele pacientului, centrifugat în cabinet, a unor compuşi bogaţi în elementele responsabile de vindecare. Implicarea acestei metode face ca vindecarea să fie mai rapidă şi mai sigură.” explică dr. Dan Borteanu, medic stomatolog în cadrul Respiro Dental.

Un control regulat la medicul dentist şi o discuţie despre obiceiurile defectuoase ajută la înţelegerea problemei, intervenţia rapidă şi stoparea procesului. Totuşi, pentru ca rezultatele obţinute să fie de durată, pacienţii care optează pentru această metodă trebuie să aibă o igienă orală corespunzătoare (periaj dentar de două ori pe zi şi folosirea aţei dentare şi a apei de gură) şi să meargă o dată la 6 luni la cabinetul stomatologic pentru detartraj.   

Preţul unei astfel de proceduri începe de la 100 euro per dinte, la care se mai adaugă costul membranelor de colagen.  

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite