Sub-varianta XE a tulpinii Omicron ar fi mai transmisibilă. Ce spun experţii OMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

O nouă sub-variantă a Omicron, XE, identificată în Marea Britanie ar putea fi mai transmisibilă decât tulpinile anterioare, conform OMS

Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie a anunţat că studiază XE - o mutaţie a tulpinilor BA.1 şi BA.2 Omicron, denumită „recombinantă”, a transmis duminică The Independent.

Potrivit unui raport UKHSCA, până la 16 martie, XE a avut o rată de răspândire cu 9,8% mai mare comparativ cu BA.2. 

Totodată XE arăta dovezi ale transmiterii comunitare în Anglia, deşi reprezenta mai puţin de 1% din totalul cazurilor secvenţiate, fiind detectate 637 de cazuri.

UKHSCA a avertizat că "deoarece această estimare nu a rămas consecventă pe măsură ce s-au adăugat noi date, nu poate fi încă interpretată ca o estimare a avantajului de creştere pentru această variantă". 

"Cifrele erau prea mici pentru ca XE recombinantă să fie analizate pe regiuni", a adăugat sursa citată.

Însă, într-un raport publicat săptămâna trecută, OMS a indicat că din primele analize a reieşit că mutaţia XE recombinantă, detectată pentru prima dată în Marea Britanie pe 19 ianuarie, ar putea fi mai transmisibilă, conform Agerpres.

"Estimările timpurii indică un avantaj al ratei de creştere în comunitate de 10% comparativ cu BA.2, însă această constatare necesită confirmări suplimentare. XE aparţine variantei Omicron, până la raportarea unor diferenţe semnificative ale caracteristicilor transmisiei şi bolii, inclusiv a gravităţii", se arată în raport.

Susan Hopkins, consilierul medical şef al Agenţiei pentru Securitatea Sănătăţii din Marea Britanie, a spus că variantele recombinante nu sunt neobişnuite şi, de obicei, dispar „relativ repede”. 

„Această recombinantă, XE, a arătat o rată de creştere variabilă şi încă nu putem confirma dacă are un avantaj real de creştere”, a declarat Hopkins.

„Până acum nu există suficiente dovezi pentru a trage concluzii despre transmisibilitate, severitate sau eficacitatea vaccinului.”

Biroul Naţional de Statistică (ONS) a anunţat că 4,9 milioane de persoane din Marea Britanie au fost infectate cu COVID-19 de weekendul trecut - un nivel în creştere faţă de 4,3 milioane înregistrate în săptămâna precedentă.

Sub-varianta Xe a Omicron a fost detectată de asemenea în Thailanda. 

Deoarece aceasta este nouă, situaţia se poate schimba, însă în prezent se crede că XE nu ar aduce simptome noi. 

Cele mai raportate simptome ale tulpinii originale de Omicron seamănă cu o răceală, în special la persoanele care au fost vaccinate. Aceasta includ curgerea nasului, strănut şi durerile în gât, spre deosebire de tulpina originală a virusului, care a provocat în general febră, tuse şi pierderea gustului sau a mirosului. 

Însă, lista oficială cu simptomele generale de COVID-19 a Sistemului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie a fost extinsă luni pentru a fi incluse nouă semne noi de boală. Potrivit nhs.uk, simptomele de COVID-19 pe care populaţia trebuie să le ia de asemenea în considerare sunt: dificultăţi de respiraţie, senzaţie de oboseală sau epuizare, dureri la nivelului corpului, dureri de cap, dureri în gât, nas înfundat sau care curge, pierderea poftei de mâncare, diaree, senzaţie de rău sau stare de rău.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite