Studiu AstraZeneca: Terapia cu anticorpi pentru Covid-19 nu-i protejează de boală pe cei care au intrat în contact cu o persoană infectată

0
0
Rezultatele AstraZeneca sunt o mică lovitură pentru industria medicamentelor, care încearcă să găsească alternative mai bine direcţionate la vaccinările pentru Covid-19 Foto: Arhivă
Rezultatele AstraZeneca sunt o mică lovitură pentru industria medicamentelor, care încearcă să găsească alternative mai bine direcţionate la vaccinările pentru Covid-19 Foto: Arhivă

AstraZeneca a anunţat marţi că un studiu clinic de fază târzie nu a reuşit să ofere dovezi că terapia sa cu anticorpi pentru Covid-19 protejează de boală oamenii care au intrat în contact cu o persoană infectată, acesta fiind un mic pas înapoi în eforturile sale de a găsi alternative la vaccinuri, transmite Reuters.

Studiul a evaluat dacă terapia, un cocktail de două tipuri de anticorpi, ar putea împiedica adulţii care au fost expuşi la virus în ultimele opt zile să dezvolte simptome de Covid-19. 

Terapia, AZD7442, a avut o eficacitate de 33% în reducerea riscului ca persoanele să dezvolte simptome în comparaţie cu un placebo, dar acest rezultat nu a fost semnificativ statistic - ceea ce înseamnă că s-ar fi putut datora întâmplării şi nu terapiei. 

Studiul de fază a III-a, care nu a fost evaluat de specialişti din afara acestuia, a inclus 1.121 de participanţi în Regatul Unit şi Statele Unite. Marea majoritate a participanţilor, deşi nu toţi, nu aveau virusul la începutul procesului. 

Rezultatele pentru un subgrup de participanţi care nu au fost infectaţi pentru început au fost mai încurajatoare, dar analiza primară s-a bazat pe rezultatele de la toţi participanţi. 

"În timp ce acest studiu nu a îndeplinit obiectivul primar împotriva îmbolnăvirii simptomatice, suntem încurajaţi de protecţia observată la participanţii negativi la PCR în urma tratamentului cu AZD7442", a declarat vicepreşedintele executiv al AstraZeneca, Mene Pangalos, într-un comunicat. 

Compania se bazează pe studii suplimentare pentru acest produs. Încă cinci studii sunt în desfăşurare, testând cocktailul de anticorpi ca tratament sau pentru prevenire. 

Următorul va fi probabil un studiu mai mare, care testează tratamentul la persoanele cu un sistem imunitar slăbit din cauza cancerului sau a unui transplant de organe, care ar putea să nu beneficieze de un vaccin. 

AZD7442 aparţine unei clase de medicamente numite anticorpi monoclonali care imită anticorpii naturali produşi de organism pentru a combate infecţiile. Terapii similare dezvoltate de companiile Regeneron, Eli Lilly şi GlaxoSmithKline, cu partenerul Vir, au fost aprobate de autorităţile de reglementare din SUA pentru tratarea pacienţilor cu COVID nespitalizaţi. 

Regeneron vrea să obţină aprobarea în SUA pentru terapia sa ca tratament preventiv. 

Autorităţile de reglementare europene au recomandat tratamente cu anticorpi ale GSK, Celltrion, Eli Lilly şi Regeneron, pentru a fi utilizate la pacienţii în stadiul incipient aş Covid-19, care prezintă riscul de a progresa la o formă gravă. 

Rezultatele AstraZeneca sunt o mică lovitură pentru industria medicamentelor, care încearcă să găsească alternative mai bine direcţionate la vaccinările pentru Covid-19, în special pentru persoanele care nu pot fi vaccinate sau pentru cei care ar putea avea un răspuns inadecvat la vaccinări. 

Producătorul anglo-suedez de medicamente, care s-a confruntat cu o serie de dificultăţi legate de vaccinului său pentru Covid-19, dezvoltă, de asemenea, noi tratamente şi reutilizează medicamentele existente pentru a combate virusul. 

AstraZeneca a mai afirmat marţi că este în discuţii cu guvernul SUA cu privire la ”următorii paşi” privind un acord de 205 milioane de dolari pentru furnizarea a până la 500.000 de doze de AZD7442. 

Producătorul elveţian Lonza a fost contractat pentru a produce AZD7442.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite