Scandalul vaccinurilor în Marea Britanie. AstraZeneca ar putea plăti despăgubiri de zeci de milioane: 81 de oameni au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania farmaceutică AstraZeneca se confruntă cu plata unor despăgubiri de 80 de milioane de lire sterline în urma morților din cauza vaccinului împotriva COVID-19, într-un proces care poate să devină unul dintre cele mai mari din domeniul compensațiilor medicale.

Peste 80 de morți ar fi fost cauzate de vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie
Peste 80 de morți ar fi fost cauzate de vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie FOTO Inquam Photos

Avocații victimelor au depus 35 de plângeri în instanța supremă din Mare Britanie și se așteaptă ca încă 40 să fie depuse în curând.

Aceste plângeri provin de la oamenii afectați de vaccinul AstraZeneca și au fost depuse împotriva gigantului farmaceutic, scrie The Telegraph.

Cazurile aduc în atenție un efect secundar, legat de decesul a 81 de persoane și provocarea unor prejudicii grave altor sute de oameni.

Gigantul farmaceutic este dat în judecată în baza Legii privind Protecția Consumatorului, sub acuzația că vaccinul nu a fost atât de sigur pe cât li s-a spus destinatarilor.

Plângerile susțin că vaccinul, dezvoltat de AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford, a fost "defect". Produsul a fost asociat cu o boală nou identificată, care cauzează cheaguri de sânge, denumită Trombocitopenie și Tromboză Imunizată Indusă de Vaccin (VITT). În aproximativ unul din cinci cazuri, pacienții care au suferit VITT au murit.

Guvernul a asigurat acoperirea legală pentru orice acțiune împotriva AstraZeneca în cadrul programului său de vaccinare împotriva COVID-19, aprobat la sfârșitul anului 2021. Producătorii celorlalte vaccinuri COVID au primit, de asemenea, despăgubiri guvernamentale.

Fostul procuror general al Marii Britanii, Sir Jeremy Wright, îl îndeamnă pe actualul prim-ministru, Rishi Sunak, să intervină și să soluționeze cazurile înainte ca acestea să ajungă în instanță. El a mai anunțat că unul dintre alegătorii săi, Jamie Scott, a suferit o "leziune cerebrală semnificativă permanentă" după vaccinare.

Compensațiile guvernului considerate inadecvate

"Plata este total inadecvată", a declarat Sir Jeremy pentru The Telegraph. "Publicul trebuie să aibă încredere că va fi protejat în cazurile rare în care vaccinul a eșuat. Și această încredere este afectată dacă guvernul nu intervine și nu rezolvă aceste cazuri."

Potrivit schemei guvernamentale de plată pentru daunele provocate de vaccin, persoanele care suferă reacții adverse ce duc la deces sau o dizabilitate de 60% au dreptul la o plată unică de 120.000 de lire sterline, neimpozabilă.

Cu toate acestea, avocații susțin că această sumă este complet inadecvată în multe dintre cazurile în care oamenii au murit sau au rămas cu dizabilități permanente.

Până acum au fost aprobate despăgubiri în aproximativ 150 de cazuri, dintre care aproape toate au avut loc după administrarea vaccinului AstraZeneca. Sir Jeremy susține că în cazurile în care guvernul a plătit deja despăgubiri, s-a dovedit efectiv cauzalitatea.

Unul dintre noile cazuri a fost depus de văduvul Nicolei Weideling, angajată a Universității Oxford, care a murit la vârsta de 45 de ani în mai 2021, după administrarea vaccinului Oxford-AstraZeneca. Un medic legist a confirmat că moartea femeii a fost cauzată de VITT.

Soțul ei, Kurt, cere AstraZeneca să încheie o înțelegere. Soția sa a murit după ce a dezvoltat cheaguri de sânge și a suferit o "sângerare semnificativă a creierului". AstraZeneca contestă plângerea, negând că vaccinul este "defect" și insistând că acuzațiile împotriva companiei sunt "confuze" și "greșite din punct de vedere legal".

AstraZeneca subliniază că vaccinul ar fi salvat șase milioane de vieți în primul an de implementare și nu mai este folosit în Marea Britanie ca parte a programului de rapel.

S-a încercat denigrarea rudelor celor morți

The Telegraph publică și povestea tragică a lui Ben Hollobone, un alt pacient care a suferit efecte grave după vaccin. În februarie 2021, Hollobone a început să se simtă rău după ce a făcut vaccinul AstraZeneca. Simptomele inițiale au fost asemănătoare cu cele ale unei răceli, dar apoi a dezvoltat dureri de cap extreme, o erupție cutanată și a început să șchioapete.

Diagnosticat eronat cu apendicită, bărbatul a fost transferat pentru tratament suplimentar. Soția sa, Kerry Williams, nu a mai putut să-l vadă din cauza regulilor de izolare și a primit vestea că soțul său a murit în timpul unei intervenții chirurgicale.

 Ben Hollobone a murit la 37 de ani în urma administrării vaccinului
Ben Hollobone a murit la 37 de ani în urma administrării vaccinului FOTO facebook ben hollobone

Îngrijorată de simptome și suspectând legătura cu vaccinul, Williams spune că s-a încercat denigrarea sa, fiind pur și simplu făcută să se simtă "nebună". Cu toate acestea, în urma investigațiilor amănunțite, un medic legist și un consultant al spitalului au concluzionat că moartea lui Hollobone a fost cauzată de vaccin.

Certificatul de deces a indicat blocarea fluxului de sânge către intestin, cheag de sânge și trombocitopenia și tromboza indusă de vaccin ca fiind cauzele morții.

Chiar dacă această concluzie a oferit unele răspunsuri familiei lui Hollobone, moartea acestuia a avut consecințe devastatoare. Căsnicia și planurile de a întemeia o familie au fost distruse, iar Williams consideră că ea și alte familii aflate în aceeași situație au fost "complet ignorate". În dorința de a face ca vocile oamenilor afectați să fie auzite și pentru a obține dreptate, Williams a decis să se alăture altor zeci de persoane în depunerea unei plângeri împotriva AstraZeneca.

Compania farmaceutică respinge orice acuzație și susține că vaccinul său nu este "defect". AstraZeneca a argumentat că vaccinul a salvat aproximativ șase milioane de vieți în primul an și nu mai este utilizat în Marea Britanie în cadrul programului de rapel.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite