Rinichiul portabil, un alt fel de dializă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dispozitiv portabil ar putea face mai uşoară viaţa bolnavilor cu insuficienţă renală, care au nevoie de dializă. El este deocamdată în studii clinice, iar rezultatele de până acum sunt foarte bune. Află în continuare ce atuuri are această tehnologie în comparaţie cu cele folosite în prezent.

De câteva decenii, oamenii de ştiinţă din lumea întreagă au încercat să creeze un aparat de dializă în miniatură, care să-i scutească pe bolnavii cu insuficienţă renală de drumurile la spital.

Au şi reuşit acest lucru, însă dispozitivul este încă în fază de testare. Mai multe echipe de cercetători au anunţat, în ultimii ani, crearea unui rinichi artificial portabil, adică un aparat de dializă în miniatură.

Se poartă ca o curea

Dispozitivul este fixat pe o curea care se poartă pe talie, funcţionează pe baterii şi cântăreşte puţin peste două kilograme. Dializorul, cel care epurează sângele, are sub 100 g.

Soluţia de dializă se află, de asemenea, în curea, într‑un cartuş special, cu o capacitate de 375 ml. Sângele nefiltrat ajunge la dializor prin intermediul unui cateter, iar după ce este „curăţat", intră din nou în sistemul circulator.

Funcţionează fără oprire

Rinichiul artificial portabil are numeroase avantaje faţă de hemodializă, cea care se realizează în spitale, cu un aparat de dimensiuni mari. Noul dispozitiv nu necesită deplasarea la centrul de dializă şi nici imobilizarea la pat pe durata epurării sângelui. Pentru o persoană tânără, acest lucru înseamnă că poate avea o viaţă activă, apropiată de normalitate.

Dar cel mai mare avantaj al rinichiului artificial este că funcţionează 24 de ore din 24. Dializa continuă este mult mai riguroasă decât cea făcută de aparatul clasic şi scade riscul de complicaţii: acidoză metabolică (dereglarea echilibrului acidobazic în organism), hipertensiune şi boli cardiovasculare. Cu alte cuvinte, persoanele care vor folosi noul dispozitiv vor avea o speranţă de viaţă mai mare decât cei care fac hemodializă.

«Curăţă» sângele în afara corpului

Rinichiul artificial portabil este superior şi dializei peritoneale, procedură prin care sângele este epurat în interiorul corpului, cu ajutorul unei soluţii de dializă şi cu o membrană peritoneală, folosită ca filtru. Acest tip de dializă poate fi efectuat un număr limitat de ani, pentru că membrana peritoneală se degradează în timp.

Iar atunci când se întâmplă acest lucru, alternativa este fie hemodializa, la centrele de dializă, fie transplantul renal. Dispozitivul portabil epurează sângele în afara corpului, aşa încât nu afectează în niciun fel membrana peritoneală şi poate fi folosit pe toată durata vieţii. În plus, nici dializa peritoneală nu este continuă, aşa încât şi ea are risc de complicaţii, în timp.

În viitor, ar putea fi creat un dispozitiv implantabil

Oamenii de ştiinţă speră ca în viitor să creeze un rinichi portabil cu o dimensiune şi cu o greutate mai mici decât cele ale dispozitivului care se testează în prezent. În câteva centre medicale de elită se încearcă obţinerea unui dispozitiv implantabil care să preia în totalitate funcţiile rinichiului bolnav.

Specialistul nostru

Prof. dr. Petrişor Geavlete medic primar urologie Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan", Bucureşti

Rinichiul artificial portabil a fost realizat de Martin Roberts şi David B. N. Lee, de la Universitatea California (UCLA). Încercări au fost descrise încă din anii '80, dar respectivele aparate nu erau suficient de mici, imobilizând pacientul pe parcursul dializei.

Datorită acestui nou dispozitiv, pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să suporte complicaţiile dializei clasice, iar deplasările săptămânale la spital pentru hemodializă nu vor mai fi necesare, pentru că rinichiul artificial este suficient de mic încât să poată fi purtat pe corp. Funcţionând în mod continuu, aparatul realizează o dializă mult mai riguroasă, comparativ cu hemodializa clasică.

De asemenea, pierderea de proteine din sânge este cu mult redusă, iar calitatea vieţii pacienţilor semnificativ îmbunătăţită.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite