Primul vaccin împotriva bolii Lyme din ultimii 20 de ani începe studiul clinic final: „Oamenii sunt îngrijorați, este momentul potrivit”

0
Publicat:

Vaccinul împotriva bolii Lyme, creat de Pfizer și Valneva, se numește VLA15 și  este singurul aflat în dezvoltare clinică. Dacă totul merge bine, companiile ar putea cere autorizarea pentru acest nou vaccin în 2025.

Primul vaccin împotriva bolii Lyme din ultimii 20 de ani începe studiul clinic final FOTO: ARHIVA
Primul vaccin împotriva bolii Lyme din ultimii 20 de ani începe studiul clinic final FOTO: ARHIVA

Producătorii Pfizer și Valneva au anunțat că un nou vaccin pentru prevenirea bolii Lyme intră în faza finală a studiilor clinice. Acesta ar oferi un nivel suplimentar de protecție împotriva bolii transmise de căpușe, scrie publicația Health. 

Vaccinul VLA15 este testat în patru doze (trei doze primare plus o doză de rapel) la om și a avut rezultate promițătoare până în prezent. În viitorul studiu clinic de fază 3, cercetătorii vor investiga în continuare eficacitatea și siguranța vaccinului.

„Având în vedere creșterea ratelor globale ale bolii Lyme, furnizarea unei noi opțiuni pentru ca oamenii să contribuie la protejarea împotriva bolii este mai importantă ca niciodată”, a declarat Annaliesa Anderson, PhD, vicepreședinte senior și șef al departamentului de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor din cadrul Pfizer, într-un comunicat de presă.

Boala Lyme este cea mai frecventă boală transmisă prin vectori în SUA și este cauzată de obicei de bacteria Borrelia burgdorferi. Ea este transmisă oamenilor prin intermediul căpușelor. 

„Cred că s-a ajuns în sfârșit la un punct în care este ceva de care au auzit mulți oameni. Sunt îngrijorați, sunt îngrijorați de boala Lyme și, prin urmare, este momentul potrivit, iar noi avem cu siguranță știința necesară pentru a putea crea un vaccin împotriva bolii Lyme”, a declarat pentru Health Bobbi Pritt, MD, președinte al diviziei de microbiologie clinică de la Mayo Clinic. 

Dacă va fi aprobat, VLA15 va fi singurul vaccin împotriva bolii Lyme din SUA, dar nu va fi primul vaccin utilizat pentru prevenirea acestei boli. Un alt vaccin, LYMERix, a fost utilizat pentru o scurtă perioadă la începutul anilor 2000 și a redus infecțiile cu aproape 80%.

Cu toate acestea, plângerile privind artrita și alte efecte adverse ale vaccinului au decimat cererea pentru LYMERix, iar FDA l-a întrerupt în 2002.

Odată cu schimbările climatice, oamenii prezintă un risc mai mare de a intra în contact cu căpușele din cauza primăverilor mai timpurii și a verilor mai lungi. 

Când va fi disponibil noul vaccin

Noul vaccin, VLA15, este un vaccin cu subunități proteice multivalente, care funcționează prin țintirea proteinei de suprafață externă A (OspA) a Borrelia burgdorferi.

„Proteina pe care o vizează vaccinul se numește OspA și este o proteină care este foarte foarte abundentă pe bacterii. (...)Dacă organismul a fost deja expus [la OspA] prin intermediul unui vaccin și a generat un răspuns imunitar foarte puternic, atunci organismul poate lupta împotriva bacteriei de îndată ce aceasta eventual chiar intră în organism”, a declarat Dr. Pritt. 

Nu există un calendar oficial pentru momentul în care datele privind VLA15 ar putea fi publicate, deși purtătorul de cuvânt al Pfizer a declarat pentru Health că studiul va dura puțin mai puțin de doi ani și jumătate.

Având în vedere neîncrederea publicului față de ultimul vaccin împotriva bolii Lyme, a adăugat Dr. Pritt, studiul clinic va fi cu siguranță cu ochii pe orice efecte secundare sau pericole specifice asociate cu acesta.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite