Planul european de luptă împotriva cancerului, faza consultării publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, la Parlamentul european, a fost lansat spre consulatre public Planul de luptă împotriva cancerului (#EBCP) – Accesul la îngrijiri oncologice în Europa.

La acest eveniment, organizat cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Cancerului participă Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, vice preşedintele Comisiei, Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Manfred Weber, preşedintele PPE, lideri politici, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, miniştri ai sănătăţii, medici academicieni, oameni de ştiinţă şi profesionişti din domeniul sănătăţii, sectorul privat şi ONG-uri, precum şi asociaţii care vor reprezenta pacienţi cu cancer şi supravieţuitorii, inclusiv din Romania.

Elaborarea Planului European de Cancer reprezintă misiunea prioritara UE în domeniul sănătăţii a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von den Leyen din mandatul 2019 - 2024.

Delegaţia României a fost condusă de dr. Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, potrivit unui comunicat al MS.

Planul European de lupta împotriva cancerului urmăreşte  îmbunătăţirea  prevenţiei, a diagnosticului, tratamentului şi supravieţuirii, precum şi modul în care se poate reduce suferinţa produsă de această maladie, în Europa.

Planul European de lupta împotriva cancerului va integra cinci domenii de acţiune: aplicarea principiului ”Health in all policies”, prevenţia, asigurarea accesului corect şi egal la tratamente oncologice, supravieţuirea cancerului şi calitatea vieţii post traumă şi îngrijirile paliative.

„Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în ţara noastră.  În acest domeniu, echipa Ministerului Sănătăţii urmăreşte o schimbare de paradigmă prin dezvoltarea programelor de depistare precoce a afecţiunilor oncologice, astfel încât să existe posibilitatea unei rate mai mari de succes în asigurarea tratamentului. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a dezvoltat o strategie care cuprinde măsuri pe termen scurt şi mediu pentru acest domeniu“, se mai arată în comunicat. 

Începând cu luna aprilie 2020, odată cu intrarea în vigoare a noului Contract –Cadru, împreună cu comisiile de chirurgie şi chirurgie oncologică a fost gândit şi va fi funcţional un nou tip de program curativ de chirurgie oncologică. Este un program chirurgical care nu există până în prezent şi care este gratuit pentru pacienţi. De asemenea, este prevăzut ca programele de radioterapie şi chimioterapie care sunt vitale să fie finanţate la costuri reale. Ministerul Sănătăţii urmăreşte dispariţia listelor de aşteptare pentru imagistică performantă (Computer Tomograf, RMN, PET-CT).

Screening pe bani europeni

Potrivit aceleiaşi surse, va fi continuată şi urgentată implementarea programelor pentru depistarea precoce (screening) a bolilor cu cea mai mare incidenţă în rândul populaţiei (cancer de col uterin, cancer de sân, colorectal şi hepatite), ce beneficiază de o finanţare europeană importantă, de peste 100 milioane de euro. 

Pentru îmbunătăţirea calităţii asistenţei medicale pentru pacienţii oncologici, Ministerul Sănătăţii a are în lucru şi un nou Masterplan pentru prevenirea şi controlul cancerului, în acord cu ultimele direcţii ale UE, dar şi cu nevoile reale a pacienţilor cu afecţiuni oncologice.

Documentul stabileşte priorităţi de dezvoltare facilitând astfel un proces decizional coerent la nivelul Ministerului Sănătăţii. 

Masterplanul prevede dezvoltarea de  acţiuni şi măsuri pe mai multe pe mai multe paliere:

-        Prevenţie

-        Diagnostic precoce

-        Tratament

-        Îngrijiri paliative si de hospice

-        Reabilitare Oncologică,

-        Psiho -  Oncologie

-        Cercetare

Principalele acţiuni avute în vedere pentru realizarea obiectivelor sunt următoarele:

o   Adaptarea examinărilor necesare pentru screening–ul cancerului cu localizările cele mai frecvente (col uterin, tract digestiv, sân, plămân, prostată), urmând ghidurile europene actuale de practică medicală

o   Implementarea măsurilor pentru evitarea dezvoltării tumorilor asociate infecţiilor virale (inclusiv plan de vaccinare împotriva papilloma-virus şi virusul hepatitic C)

o   Asigurarea standardului terapeutic tuturor pacienţilor oncologici, indiferent de vârstă, gen, origine, domiciliu sau statutul de asigurat

o   Definirea şi certificarea centrelor oncologice (centre ”de organ”, centre de cancer, respectiv centre comprehensive de cancer)

o   Implementarea comisiei oncologice interdisciplinare (Comisia de diagnostic de indicaţie terapeutică)

o   Acces transparent şi mai rapid către tratamente antineoplazice inovativ

o   Comunicarea adecvată şi implicarea pacientului în decizia terapeutică

o   Dezvoltarea îngrijirilor paliative şi de hospice

o   Oferirea de suport psiho–oncologic şi dezvoltarea reabilitării oncologice

o   Stimularea/încurajarea participării pacienţilor la studiile clinice autorizate, în paralel cu îmbunătăţirea finanţării din cercetarea independentă.


 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite