Persoanele cu handicap au nevoie de integrare profesională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 20% din cei un miliard de persoane cu dizabilităţi au o formă de handicap ce le afectează în mod semnificativ educaţia, veniturile şi integrarea socială, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al Băncii Mondiale.

Potrivit raportului, sunt puţine ţările care asigură o îngrijire corespunzătoare a persoanelor cu handicap şi care promovează integrarea socială a acestora. În majoritatea ţărilor lumii, aceste persoane sunt stigmatizate şi marginalizate şi au foarte puţine oportunităţi pentru a se întreţine din resurse proprii. „Handicapul nu ne face să fim mai puţin oameni; fiecare dintre noi ar putea să se confrunte de-a lungul vieţii cu o dizabilitatea temporară, precum cea dată de o fractură, aşa că ar trebui să desfiinţăm barierele  care separă oamenii cu handicap de ceilalţi”, explică Margaret Chan, director general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În ţările sărace, se cheltuieşte mai mult

Datele raportului OMS indică şi faptul că jumătate din persoanele cu handicap nu primesc servicii medicale de calitate şi riscă de trei ori mai mult decât persoanele fără handicap să le fie refuzat ajutorul medical din parte profesioniştilor din sistemul medical. Mai exact, 50% din persoanele cu dizabilităţi din ţările sărace ajung să aibă o situaţie materială precară din cauza cheltuielilor pe care le implică îngrijirea medicală.

În plus, raportul evidenţiază faptul că, în majoritatea cazurilor, copiii cu handicap nu au facilităţi pentru educaţie şi nici programe speciale integrare socială. Datele statistice au fost obţinute prin raportări din 150 de ţări, realizate prin intermediul unor organizaţii regionale ale persoanelor cu dizabilităţi, şi vor fi folosite pentru a planifica strategii care să vină în sprijinul persoanelor cu handicap.

Autorii raportului fac şi un apel către profesori şi angajatori să permită accesul persoanelor cu handicap la servicii performante de educaţie şi să le favorizeze integrarea socială prin oferirea de locuri de muncă în domeniile în care pot profesa cu succes.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite