Patru mituri legate de vaccinarea împotriva COVID-19 au fost dezminţite de medici. De ce este important să te vaccinezi, deşi ai trecut prin boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş" din Timişoara  se confruntă cu secţiile de terapie intensiivă pline cu pacienţi cu forme grave de COVID-19.
Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş" din Timişoara  se confruntă cu secţiile de terapie intensiivă pline cu pacienţi cu forme grave de COVID-19.

Mai mulţi medici rezidenţi din Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara au făcut o postare pe pagina de Facebook prin care explică patru mituri legate de vaccinarea anti-COVID. De asemenea, aceştia au postat şi decizia lor de a merge din casă în casă pentru a le explica oamenilor de ce este importantă vaccinarea şi cu ce se  confruntă  medicii în secţiile de terapie intensivă.

Confruntaţi cu secţiile de terapie intensivă pline cu pacienţi cu forme grave de COVID-19, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş" din Timişoara au decis să-i convingă pe oameni să se vaccineze deziminţind patru mituri legate de vaccinare. 

1. Vaccinurile COVID-19 te pot face să te îmbolnăveşti de COVID-19

„Niciunul dintre vaccinurile autorizate în prezent în Uniunea Europeană nu conţine virusul viu care cauzează COVID-19. Nu vă puteţi îmbolnăvi de COVID-19 de la administrarea unui vaccin COVID-19”.

2. Dacă deja ai avut boala, nu mai este nevoie să te vaccinezi

„Din cauza riscurilor grave pentru sănătate asociate cu COVID-19, pacienţii trebuie sfătuiţi să primească un vaccin COVID-19 chiar dacă au fost infectaţi anterior. În acest moment, experţii nu ştiu cât timp cineva este protejat de COVID-19 după ce a contractat boala. Imunitatea pe care o câştigă cineva în urma unei infecţii, numită imunitate naturală, variază de la persoană la persoană”.

3. Vaccinul a fost dezvoltat într-un timp foarte scurt, există posibilitatea să nu fie sigur

„Nu au existat «scurtături» în ceea ce priveşte procesul ştiinţific şi siguranţa. Datele demonstrează că beneficiile cunoscute şi potenţiale ale vaccinurilor autorizate depăşesc daunele cunoscute şi potenţiale ale infectării cu virusul SARS-CoV-2”. 

4. Administrarea unui vaccin de tip ARNm va duce la modificarea ADN-ului

„ARNm nu poate altera sau modifica structura genetică sau ADN-ul unei persoane. ARNm-ul dintr-un vaccin nu intră niciodată în nucleul celulei, unde se păstrează ADN-ul nostru. Acest lucru înseamnă că ARNm nu afectează sau interacţionează cu ADN-ul nostru în niciun fel. În schimb, vaccinurile COVID-19 care utilizează ARNm lucrează cu mecanismele naturale de apărare ale organismului pentru a dezvolta în siguranţă protecţie sau imunitate împotriva bolii".

Medicii din Timişoara merg din casă în casă pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze

De asemenea, în aceeaşi postare medicii au anunţat că vor merge din casă în casă pentru a le explica oamenilor de ce este importantă vaccinarea, respectarea măsurilor de protecţie sanitară şi cum medicii se confruntă cu secţiile de terapie intensivă pline cu pacienţi cu forme grave de COVID-19.

„Atunci când vezi secţiile de Terapie Intensiva pline cu pacienţi a căror viaţă atârnă de un fir de păr, din cauza că refuză vaccinul sau nu cred că boala există, atunci când secţiile roşii sunt pline de pacienţi cu forme medii sau grave de COVID care pur şi simplu ar face orice pentru a putea respira fără a fi conectaţi la un aparat, pentru că acolo am ajuns, te întrebi: De ce? De ce oamenii nu vor să se vaccineze? De ce nu cred în această boală cumplită care a ucis peste 50.000 de români? Şi, în acel moment, îţi dai seama că poate nu ai făcut destul. Că poate orele, şi zilele, şi nopţile pe care le-ai petrecut în ATI ajutându-i pe bolnavi nu au fost îndeajuns. Ai făcut tot ce se putea în spital. Dar, probabil, nu aici trebuia dusă bătălia. Daca cei pe care îi tratăm astăzi în ATI-urile ocupate 100% ar fi înţeles ce să facă, de ce este importantă imunizarea, de ce este important să poarte masca şi să se ferească, nu am fi ajuns în situaţia asta”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook al Spitalului „Victor Babeş Timişoara.

„De mâine, vom începe aceasta campanie de informare a cetăţenilor. Speram să ajungem în cât mai multe zone din oraş, să întâlnim cât mai mulţi oameni pe care să-i convingem că este esenţial să se vaccineze şi să nu plece urechea la dezinformările practicate de anti-vaccinişti, în special in mediul online.

Săptămâna aceasta ne vom afla in zona Stadion - Sala Olimpia, zilnic, începând cu ora 17.00”, se arată în aceeaşi postare.

 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite