O universitate din Japonia a descoperit o metodă de a detecta coronavirusul pe mască, bazată pe anticorpi din ouă de struţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

O echipă de cercetători de la Universitatea din Kyoto, în vestul Japoniei, a creat o mască ce străluceşte la lumină ultravioletă în cazul în care pe suprafaţa ei se află urme de coronavirus, folosind anticorpi extraşi din ouă de struţ, relatează miercuri agenţia de presă Xinhua, citată de Agerpres.

Echipa de oameni de ştiinţă condusă de preşedintele instituţiei, Yasuhiro Tsukamoto speră că măştile vor oferi utilizatorilor o modalitate mai uşoară de a se testa dacă au contractat virusul. Universitatea din Kyoto şi-a propus să obţină aprobarea guvernului pentru a pune în vânzare măştile începând de anul viitor.

„Putem produce în masă anticorpi de la struţi la un cost redus. În viitor, vreau să transform această descoperire într-un kit de testare uşor pe care oricine îl poate folosi”, a spus Tsukamoto.

În februarie anul trecut, echipa a injectat o formă inactivă şi inofensivă de coronavirus la femele de struţi, extrăgând apoi cu succes o cantitate mare de anticorpi din ouăle pe care păsările le-au depus. Struţii sunt capabili să producă mai multe tipuri diferite de anticorpi sau proteine care neutralizează patogenii din organism.

Echipa de cercetători a dezvoltat apoi un filtru special care este plasat în interiorul măştii. Filtrul poate fi scos şi pulverizat cu un colorant fluorescent care conţine anticorpi de coronavirus de la ouăle de struţ. Dacă virusul este prezent, filtrul va străluci atunci când este plasat sub lumină ultravioletă.

Noua tehnologie a fost testată timp de 10 zile într-un experiment în care au fost implicate 32 de persoane infectate cu COVID-19. În urma testelor, cercetătorii au descoperit că toate măştile pe care acestea le purtau străluceau sub lumina UV.

Echipa condusă de Tsukamoto intenţionează să extindă experimentul la 150 de participanţi. Preşedintele universităţii a descoperit că era chiar el pozitiv la COVID-19 după ce a purtat una dintre măştile experimentale şi a constatat că strălucea atunci când a fost verificată, potrivit agenţiei chineze Xinhua.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite