O cremă cu microparticule de argint împiedică transmiterea HIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crema cu microparticule de argint se ataşează de celule împiedicând infectarea cu HIV FOTO Shutterstock
Crema cu microparticule de argint se ataşează de celule împiedicând infectarea cu HIV FOTO Shutterstock

A fost creată o cremă pe bază de microparticule de argint care poate împiedica transmiterea HIV. Cercetătorii sunt de părere că ar putea fi folosită şi pentru a proteja de alte infecţii cu transmitere sexuală.

În teste anterioare, microparticulele de argint s-au dovedit eficiente în combaterea transmiterii virusului imunodeficienţei umane (HIV) prin contact sexual. Cercetătorii de la Universitatea din Texas, SUA, în colaborare cu experţii de la Universitatea din Monterrey, Mexic, au creat o cremă vaginală pe baza acestor microparticule care poate bloca HIV, notează „Medical News Today“.

Pentru ca HIV să infecteze celulele imune este „ajutat“ de o proteină numită GP120, care îl face să se prindă de celule, explică Humberto Lara Villegas de la Universitatea din Monterrey, unul dintre co-autorii studiului. Aceste microparticule de argint se ataşează de această proteină şi o blochează, astfel HIV nu mai poate infecta celulele imune.

În mod normal, medicamentele folosite împotriva virusului acţionează în interiorul celulei pentru a evita înmulţirea lui. Cazul nostru este foarte diferit, în special pentru că microparticulele ţintesc chiar HIV şi nu-i mai permit să pătrundă în celule“, adaugă Villegas.

Rezultate bune în testele de laborator

Această cremă a fost testată în condiţii de laborator folosindu-se de ţesut uman prelevat de pe membrana mucoasă cervicală. S-a descoperit că blochează eficient transmiterea HIV. Humberto Lara Villegas spune că această cremă începe să fie eficientă în mai puţin de un minut de la aplicarea ei şi că funcţionează ca blocaj timp de aproape 72 de ore.

Cercetătorii au declarat că, deşi această cremă este realizată pentru uz vaginal, partenerul sexual este şi el protejat de virus.

Totuşi, Lara Villegas accentuează faptul că, deşi nu au fost înregistrate efecte adverse până acum, microparticulele de argint sunt încă supuse la teste intense pentru a se elimina orice urmă de îndoială.

Cercetătorii subliniază faptul că această cremă poate ajuta şi la protejarea de alte infecţii cu transmitere sexuală, cum ar fi virusul papiloma uman (HPV), deoarece microparticulele de argint ar putea bloca virusurile prin acelaşi proces prin care blochează infectarea cu HIV.

Aceeaşi echipă de cercetători este pe cale de a crea şi primul set de diagnosticare a răspunsului la tratamentul împotriva HIV. Acest set se va folosi de teste sanguine pentru a depista dacă un om infectat cu HIV va răspunde la tratamentul antiretroviral. Ei speră că setul de diagnosticare va oferi aceste rezultate în doar câteva ore şi că astfel medicii se vor asigura că pacienţii vor primi cel mai bun tratament posibil în cazul în care sunt infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane.


Citeşte şi:

Doi pacienţi consideraţi vindecaţi de SIDA au suferit o recidivă a bolii

Pentru cei care sunt în căutarea unui leac împotriva SIDA a venit o veste foarte proastă: doi dintre pacienţii „vindecaţi“ au suferit o recidivă a bolii. Oamenii de ştiinţă susţin că se simt inspiraţi, şi nu zdrobiţi de enormitatea acestei veşti.

VIDEO Povestea tânărului care trăieşte cu HIV de peste 20 de ani, deşi medicii i-au dat doar cinci luni

În urmă cu mai bine de 20 de ani, un bebeluş pe nume Brryan Jackson, de 11 luni, din St. Louis, a fost injectat cu sânge infectat cu HIV de tatăl lui care nu mai voia să-i plătească pensie alimentară. Astăzi, este student şi vrea să devină preot.

Cazurile de infectare cu HIV, în scădere pe plan internaţional

Numărul celor infectaţi cu HIV şi al deceselor cauzate de SIDA a scăzut semnificativ, susţine un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Vindecarea de HIV/SIDA, realitate sau numai speranţă?

Doi pacienţi infectaţi cu HIV par să fi scăpat definitiv de virusul imunodeficienţei dobândite cu ajutorul unui transplant de măduvă osoasă. Specialiştii sunt, însă, reţinuţi în a considera acest tratament terapia care vindecă HIV/SIDA.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite