O campanie inedită: medici care îşi împărtăşesc mamografiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 1 octombrie este marcată în fiecare an Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului de Sân, o afecţiune uşor de depistat datorită ecografelor moderne şi mai ales prin mamografie.

Îngrijorată de discuţiile existente în spaţiul public şi pentru a le încuraja pe femeile de peste 40 de ani să-şi facă aceste investigaţii medicale de rutină care le pot salva viaţa, dr. Simona Tivadar, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, a lansat pe blogul sereniti.ro o campanie inedită, cu mesajul: „20 de minute durează să vă salvaţi viaţa, doamnelor“. Pentru început, şi-a făcut publice propriile mamografii, pentru a sublinia cât de importantă este această investigaţie medicală.

„O mamografie e ceva foarte personal şi intim. M-am gândit mult înainte de a mă hotărî să începem o campanie pe Facebook postând mamografiile mele personale recente... Dar mi-am spus că, dacă voi convinge o singură femeie că doctorii fac ceea ce trebuie şi ce e scris in protocoale, poate se salvează o viaţă şi merită“, a scris medicul pe pagina sa de Facebook. Ea a mărturisit că, din cauza unei vechi mastopatii fibrochistice, a trebuit să facă prima mamografie la 19 ani. „Apoi am ajuns şi la Paris, la un expert oncolog, pe la 38 de ani, deşi nu aveam bani nici să trec strada, darămite să merg la Paris. M-au ajutat prietenii, m-am imprumutat şi m-am întors cu diagnosticul „sănătoasă“. Acum fac o mamografie la cinci ani, aşa mi s-a recomandat. În rest, fac ecografii. Prevenţia e sfântă!“, a mai spus medicul. Dr. Simona Tivadar a adăugat că pe site-ul sereniti.ro se va desfăşura până pe 4 februarie anul viitor o campanie de investigaţii medicale cu ajutorul mamografelor în clinicile dispuse să acorde gratuitate aceste servicii pentru femei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite