Metode inovative de tratare a varicelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un aspect satisfăcător estetic şi recuperarea rapidă după intervenţie se pot obţine prin intermediul scleroterapiei ghidate ultrasonic sau al laserului. Vasele de sânge dilatate de la nivelul picioarelor se pot corecta în cabinete de specialitate, în maximum două ore.

Dincolo de aspectul estetic, există motivaţii medicale pentru care varicele ar trebuie tratate, ele putând pune probleme grave de sănătate. „Obiectivul comun al metodele de tratament este de a elimina/distruge venele safene mari, unde sângele este prizonier, din cauza defectării valvelor din interior. Prin urmare, sângele nu mai este oxigenat corespunzător şi astfel intoxică şi asfixiază ţesuturile, ducând într-un final la ulcer varicos nevindecabil", explică medicul primar chirurgie generală Horia Roman de la  Clinica Proctomed din Bucureşti.

Scleroterapia tratează venele foarte mari

În ciuda preţului ridicat, de circa 500 de euro pentru fiecare picior, scleroterapia ghidată ultrasonic (UGS) este la ora actuală cea mai utilizată metodă de tratare a varicelor. O recomandă faptul că este minim invazivă, lipsită de durere, nu necesită anestezie şi spitalizare pe parcursul recuperării, iar primele rezultate (adică o îmbunătăţire cu 80 la sută a aspectului) se pot observa după doar două săptămâni.

Un alt avantaj este faptul că se poate interveni chiar şi în cazul venelor mari. Sub control ecografic, la intersecţia venei „bolnave" cu cea femurală, se injectează o substanţă sclerozantă sub formă de spumă. Timpul de acţiune al acestei substanţe este de aproximativ cinci săptămâni, însă acest lucru nu împiedică persoana în cauză să-şi reia activităţile zilnice. Totuşi, pentru a nu prelungi perioada de vindecare, se recomandă evitarea activităţilor fizice solicitante. În general, dacă varicele nu sunt foarte vechi, medicul recomandă trei şedinţe, deşi la o treime din bolnavi este suficientă o singură injectare.

Laserul, risc redus de recidivă

O altă metodă minim invazivă şi, în acelaşi timp, cu un risc redus de recidivă (de doar 2%) constă în folosirea laserului sau radiofrecvenţei. Procedura se realizează sub anestezie locală şi constă în introducerea sub control ecografic a unei sonde speciale, până la porţiunea venoasă care trebuie închisă. Mai apoi, prin acţiunea radiofrecvenţei sau laserului din vârful sondei, vena „bolnavă" este distrusă.

În funcţie de vechimea varicelor,  rezultatele se văd în opt-zece zile şi sunt pe termen lung. Singurul dezavantaj al acestui tip de tratament este preţul piperat, circa 1.000 de euro pentru fiecare picior. Vestea bună este că, în cazul tratamentului bazat pe folosirea laserului, există alternativa terapiei cu vapori fierbinţi, care este mai puţin costisitoare. Un alt impediment ar fi că ambele terapii nu sunt utilizabile în tratamentul varicelor recidivante sau trombozate. 

Dezavantaj

În cazul varicelor vechi de 15-20 de ani, singura metodă eficientă de tratament este chirurgia clasică.

Ciorapii elastici, soluţie economică

În cazul persoanelor care nu-şi permit tratamente costisitoare, o soluţie temporară sunt ciorapii suprapuşi, care exercită presiune asupra zonei afectate. Atenţie însă, aceşti ciorapi trebuie purtaţi numai la recomandarea medicului! Această formă de tratament dă rezultate bune şi în ulcerul venos de gambă sau în tromboza venoasă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite