Medicul de familie vă ajută să economisiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub îndrumarea acestuia, asiguratul parcurge drumul cel mai scurt pentru sănătate. Consultaţiile la specialişti, internările şi investigaţiile se pot face gratuit pe baza trimiterilor de la medicul de familie.

Persoanele care se adresează medicului de familie şi îşi depistează problemele precoce au cheltuieli medicale mai mici. Din păcate, tocmai cei aflaţi la vârsta optimă pentru profilaxie ignoră această realitate.

Potrivit legii, o persoană care plăteşte asigurări de sănătate poate beneficia de consultaţii gratuite sau cu preţ redus pe diverse specialităţi medicale, pe bază de trimitere de la medicul de familie, în unităţile care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Acelaşi lucru este valabil şi pentru investigaţiile medicale, cum ar fi analizele de sânge sau ecografiile.

Analize gratuite sau parţial gratuite

În cazul investigaţiilor mai complexe, precum tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM), medicul de familie face trimitere către specialist, iar, pe baza recomandării acestuia, investigaţia se poate face cu o reducere semnificativă.

În plus, medicul de familie prescrie medicamente gratuite sau compensate, asigură vaccinarea conform Programului Naţional de Imunizare, precum şi anumite intervenţii. El asigură vizite la domiciliu pentru următoarele categorii de pacienţi: copii cu vârste mai mici de trei ani, asiguraţi de orice vârstă nedeplasabili, pacienţi imobilizaţi ortopedic, bolnavi aflaţi în fază terminală, nou-născuţi şi lăuze.

Foarte important, medicul de familie este primul reprezentant al sistemului medical cu care ia contact potenţialul pacient. El cunoaşte tot istoricul medical al acestuia şi evoluţia în timp. Aceste informaţii îl ajută să se adapteze nevoilor pacientului. De exemplu, îi poate face recomandări, în funcţie de competenţele sale, privind un medicament mai ieftin din categoria celor care ţintesc boala sa.

„Medicul de familie ajunge să îşi cunoască pacientul mai bine decât alţi medici, pentru că are ocazia să îşi formeze despre el o imagine de ansamblu, medical şi social. În plus, îi este aproape toată viaţa", menţionează medicul de familie Călin Ciubotaru din Bucureşti. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite