Medicover: Pancreatita cronică – prevenire, diagnostic şi tratament

0
0
Pancreatita cronica este o afectiune cronica a pancreasului manifestata prin dureri abdominale
Pancreatita cronica este o afectiune cronica a pancreasului manifestata prin dureri abdominale

Pancreatita cronica este o afectiune cronica a pancreasului manifestata prin dureri abdominale persistente sau ocazionale, uneori cu semne de insuficienta pancreatica (scaune moi, voluminoase, cu alimente prost digerate din cauza secretiei insuficiente de enzime pancreatice) inclusiv scadere in greutate.

Prima investigatie imagistica practicata pentru diagnosticul afectiunilor pancreatice este ecografia abdominala superioara, efectuata cu profesionalism pe aparate performante in Medicover.

Pancreasul este o glanda digestiva foarte importanta pentru digestia tuturor alimentelor. Daca pancreasul este distrus partial de un proces patologic cronic, cantitatea de enzime digestive produse de pancreas scade si alimentele se digera incomplet. Aceasta favorizeaza si dezvoltarea florei microbiene intestinale si determina diaree cu scaune bogate in grasimi (de culoare deschisa care plutesc in apa din toaleta - steatoree). Apare slabire (scadere in greutate) desi aportul alimentar poate fi normal, pentru ca apare un sindrom de malabsorbtie (alimentele nu se digera corespunzator si, din aceasta cauza, nu sunt absorbite in intestin). Persoana afectata simte, in plus, balonari si crampe intestinale.

La unele persoane, pancreatita cronica se manifesta numai cu dureri de tipul celor din pancreatita acuta, dar mai usoare, aparute dupa mese, cind pancreasul secreta sucul sau care nu poate fi evacuat normal, canalele pancreatice fiind ingustate si uneori continind calculi (pietricele).

Diagnosticul se stabileste prin analize de laborator si mijloace imagistice (ecografie, eventual tomografie computerizata). Ecografia este prima investigatie imagistica practicata in afectiunile pancreatice, dar nu este totdeauna concludenta.

Citeşte articolul integral pe medicover.ro

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite