Medicover: Investigatiile medicale! Medicul iti poate recomanda investigatii tintite (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-au imaginat sisteme medicale în care pacientul singur în faţa unui computer răspunde la o serie de întrebări şi computerul îi recomandă analizele pe care ar trebui să le efectueze, după care îi şi stabileşte diagnosticul şi tratamentul. S-a observat, însă, că aceste sisteme pot greşi mult mai grav decât un medic cu o pregătire medie.

Au apărut şi false aparate de depistare a bolilor. Pentru că oamenii au o incredere din ce in ce mai mare în aparatura medicală, au apărut indivizi, care pun „diagnostice" pe baza unui aparat ce constă într-un laptop ce se conectează la pacient prin nişte electrozi. După un timp de „examinare" aparatul construieşte nişte grafice care arată „gradul de afectare" al diverselor organe ale pacientului. Pe baza acestui „diagnostic" pacientul primeşte şi un tratament, evident eliberat de aceeaşi „clinică" ce a pus diagnosticul. Functioneaza la fel de bine ca mersul la vrăjitoare, dar este mai credibil pentru omul modern, impresionat de tehnologie.

Instituţii medicale „serioase" au început să vândă tomografii computerizate sau prin rezonanţă magnetică pentru întregul organism în ideea depistării precoce a tumorilor, spaima noastră, a tuturor, ce ne cuprinde la vârste din ce în ce mai tinere. Deocamdată această metodă, în loc să aducă beneficii, aduce, pentru mulţi dintre cei care apelează la ea, suferinţă inutilă: spaima că o mică tumoră depistată întâmplător este malignă şi suferinţa unei intervenţii chirurgicale pentru verificarea malignităţii acelei tumori care se dovedeşte, de cele mai multe ori, benignă. Dacă nu ar fi apelat la acea investigaţie, persoana respectivă ar fi trăit fericită până la adânci bătrâneţi fără a şti că are o tumoră benignă undeva. Ce facem însă dacă acea tumoră este la creier? Ne operăm pe creier ca să vedem dacă tumora este malignă sau benignă? Facem alte investigaţii costisitoare pentru a şti puţin mai sigur că nu este malignă? Cât timp vom trăi cu teama că tumora descoperită ar putea fi malignă?

Nimeni nu infirmă utilitatea mijloacelor tehnice şi de laborator de investigare a bolilor pentru că progresele din ultimii ani sunt de mare ajutor medicului pentru a alege atitudinea cea mai potrivită în multe cazuri. Investigaţiile, insa, nu sunt necesare pacienţilor în mod direct, ci medicului, pentru a confirma sau infirma presupunerile diagnostice obţinute pe baza datelor clinice culese cu acurateţe. Numai medicul, cunoscând pacientul în cauză, poate recomanda analizele şi investigaţiile de laborator raţionale pentru pacientul său. Aceasta este şi abordarea cea mai eficienta, cu cea mai mare rata de succes pe drumul către diagnostic. Trebuie restabilită legătura între medic şi pacient, medic competent şi pacient informat. Eficienţa actului medical este dependentă de această relaţie. Modelul cel mai eficient din punct de vedere al eficacităţii actului medical pare să fie modelul PCC (Pacient Centerred Care), adică medicina centrată pe pacient, pe sensibilităţile, cultura, dorinţele şi patologia sa şi a rudelor apropiate. Din vechime se afirma că „nu există boli ci există pacienţi". Acum ştim că există boli, dar ele se manifestă diferit şi ar trebui să fie abordate în mod diferit în funcţie de fiecare pacient.

Citeste articolul complet!

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite