De ce este crucială psihoterapia clinică în tratarea bolnavilor de cancer. Interviu cu psihologul Mihai Copăceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihologul Mihai Copăceanu
Psihologul Mihai Copăceanu

Într-un interviu acordat „Adevărul“, psihologul Mihai Copăceanu a explicat că în cazul pacienţilor oncologici psihoterapia are o importanţă crucială, mai ales că în mentalul românilor diagnosticul de cancer este asociat în mod direct cu moartea. Din păcate, nu toate clinicile au în schema de angajaţi astfel de specialişti şi un procent important din aceşti pacienţi nu au parte de astfel de servicii vitale.

„Adevărul“: Au nevoie de psiholog lângă ei pacienţii atunci când urmează să li se transmită că sunt suspecţi sau confirmaţi cu cancer?

Mihai Copăceanu, psiholog: Unul dintre diagnosticele medicale cu profund impact asupra psihicului uman este diagnosticul de cancer, la orice vârstă, în orice moment al vieţii şi indiferent de tipologia cancerului. Acest lucru se explică şi pentru faptul că în mentalul românilor cancerul este asociat în mod direct cu moartea şi pacientul se confruntă cu ideea morţii. Ceea ce nu este adevărat. În discuţiile mele cu colegii din Europa, un diagnostic precum cel de cancer devine acceptat ca şi alte tipuri de afecţiuni medicale şi pacientul intră într-un plan terapeutic cu probabilitate ridicată în multe situaţii de vindecare. Din păcate, în ultimii 10 ani, incidenţa cancerului a crescut în Europa. În România, rata mortalităţii este mai ridicată decât media europeană. O explicaţie este dată şi de faptul că avem întârzieri în introducerea screeningului.

Îmi amintesc de o situaţie personală, cea a tatălui meu, care a fost diagnosticat cu cancer anul trecut, iar în fiecare discuţie pe care am purtat-o cu medicul său niciodată nu am abordat în mod fatalist situaţia sa. La un moment dat, tata m-a întrebat dacă medicul comunică astfel cu el pentru că este încrezător în vindecare sau este optimist şi doar îi oferă speranţe. Desigur că, pe parcursul tratamentului, medicul m-a informat despre posibilitatea consilierii psihologice.

Pacienţii şi familiile lor au nevoie de sprijin psihologic încă de la confirmarea diagnosticului şi pe toată perioada tratamentului, orice ar însemna aceasta, de la consiliere psihologică şi psihoterapie pe perioada în care pacientul este internat pentru tratament sau în diferite faze ale tratamentului. Cancerul ameninţă viaţa. O bună parte dintre pacienţi experimentează frică, anxietate şi depresie. În funcţie de gradul afectării, de stadiul afecţiunii, de tipologie şi de durerea cronică sunt studii care arată că până la 25% dintre pacienţi pot dezvolta o depresie cronică severă.

Cât de mult contează sprijinul psihologului în timpul tratamentului, uneori foarte dur, de luptă împotriva cancerului?

Cancerul afectează calitatea vieţii pe toate aspectele, cancerul afectează funcţionarea organismului, persoana poate suferi transformări fizice, este afectată funcţionarea profesională şi socială, cancerul determină retragere socială, neputinţă, neajutorare, afectări financiare, lipsa speranţei şi, cum spuneam, dureri fizice groaznice. În multe cazuri, insuportabile. De aceea când vorbim de asistenţă psihologică ne gândim la programe de psihologie pe termen lung cu şedinţe constante, uneori cu o frecvenţă de două ori pe săptămână.

Cât de greu se face recuperarea din punct de vedere psihologic a celor care s-au vindecat din punct de vedere fizic?

Conform statisticilor mondiale, pe locul întâi în lume în cazul bărbaţilor este cancerul de plămâni, urmat de prostată, rect, stomac, ficat, vezică, iar la femei, pe primul loc este cancerul la sâni, urmat de cel de rect, plămâni, col uterin, tiroidă, stomac, ovare. Există urme pe care pacientul le simte mult timp, uneori întreaga viaţă, dacă ne gândim la o mastectomie, de exemplu. Întreaga funcţionare a persoanei pe plan biologic, psihologic, emoţional şi social este afectată, astfel că unii pacienţi au nevoie de psihoterapie 10-15 ani de la intervenţiile chirurgicale. Teama de reapariţie a cancerului este o altă problemă cu care pacienţii se confruntă.

Ce atenţie se dă în Occident psihologiei clinice şi cum este privită la noi?

 Consilierea psihologică şi psihoterapia sunt privite în Occident ca parte integrantă din planul terapeutic de peste 30 de ani. Nu este doar un serviciu extra, pacienţii nu merg la psiholog doar ca să povestească sau să li se ridice moralul, cum cred greşit românii. Deşi avem clinici în România unde regăsim psihologi clinicieni sau psihoterapeuţi angajaţi care îşi fac datoria cu devotament, totuşi numărul lor este insuficient, şi în unele situaţii, în unele clinici, din păcate, nu avem psihologi. Grupurile de suport sunt de real folos, fie că vorbim de pacienţi care participă, fie de foşti pacienţi. Pentru a compensa deficienţele sistemului medical, o serie de ONG-uri au înţeles aceste nevoi de consiliere psihologică şi au pus la dispoziţia pacienţilor şi familiilor servicii de psihologie (pe bază de voluntariat), iar în foarte multe cazuri foştii pacienţi organizează grupuri de suport, pentru că ei ştiu cu ce s-au confruntat.

În Occident avem psihologi specializaţi în consilierea pacienţilor oncologici, psihologi care cunosc şi implementează anumite modele de consiliere adaptate. Psiho-oncologia reprezintă o ramură a psihologiei, iar specialiştii abordează diferite aspecte ale bolnavului oferind servicii în situaţii precum: consiliere înainte sau după intervenţia chirurgicală, consiliere de cuplu şi de familie, consilierea în legătură cu radioterapia sau chimioterapia, consiliere paliativă sau terminală, consilierea durerii, aderenţa la tratament. Consilierii psihologici sunt specializaţi de asemenea în funcţie de vârsta pacientului, de exemplu pacienţii minori. Trebuie precizat că serviciile aduse de toţi aceşti specialişti sunt achitate de sistemele de asigurări de sănătate, fiind incluse în factura finală a fiecărui pacient. 

Mai mult, în Australia există, de exemplu, o hartă cu specialiştii disponibili în întreaga ţară, în funcţie de regiuni, specialiştii pot fi consilieri, psihologi, medici psihiatri, serviciile sunt tot gratis şi, desigur, se oferă atât prin prezenţă fizică în cabinete, cât şi online, telefonic sau aplicaţii ale telefoanelor mobile. Există linii de asistenţă psihologică pentru bolnavii de cancer 24/24. Unele spitale organizează grupuri de meditaţie şi relaxare, hipnoterapie, yoga, mindfulness, acupunctură, aromaterapie, terapie prin artă sau muzică, terapie spirituală.

Cine este psihologul Mihai Copăceanu

Dublu licenţiat în teologie şi psihologie la Sibiu, psihologul Mihai Copăceanu a aprofundat studiile de psihologie prin burse de cercetare la Bologna şi Oxford şi a absolvit un program masteral în adicţii la Institutul de Psihiatrie (Kings College London) din Londra. A publicat mai multe volume şi în prezent este psiholog clinician specialist la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite