Cum să învingem Candida

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, preşedinte al Societăţii Române de Medicină Estetică

Candidoza este cauzată de dezvoltarea anormală a ciupercii Candida albicans. Ciupercile candida trăiesc în mod normal pe piele sau în interiorul cavităţii bucale şi a vaginului, dar diverse situaţii pot duce la creşterea alarmantă a numărului lor. Multiplicarea în vagin produce scurgeri albe, care pot fi însoţite de mâncărimi în zonele genitală şi anală.
Conform statisticilor recente, trei din patru femei sunt afectate de candidoză genitală într-un anumit moment din viaţă. La bărbat se produce iritarea şanţului balanoprepuţial. Candida poate fi luată şi în cursul unui act sexual, femeile şi bărbaţii fiind afectaţi deopotrivă.

Dureri articulare şi balonări fără explicaţie
Când ciuperca afectează gâtul şi gura, apar acumulări albe şi cleioase pe limbă; în intestine, ea provoacă iritare, balonare şi dureri de stomac, precum şi diaree alternând cu constipaţie. La nivelul pielii, ciuperca produce pete roşii, lucioase, cu eroziuni, amplasate mai ales în pliurile umede de sub sâni, în zona inghinală, în axile sau între degete. La nivelul unghiilor se produce umflarea pieliţei şi modificarea lamei unghiale. În candidoza sistemică puteţi avea dureri articulare, să vă treziţi obosiţi şi deprimaţi.

Lenjeria strâmtă favorizează micozele
Dezvoltarea explozivă a acestei ciuperci poate fi explicată prin factori care duc la creşterea transpiraţiei în zonă, precum şi prin modificarea imunităţii generale. Uneori este de vină moda, ca de exemplu lenjeria sintetică sau pantalonii. Sauna şi transpiraţia de la fitness favorizează candidoza, ca şi diabetul zaharat. Femeile fac mai frecvent candidoză genitală în perioada menstruaţiei sau în timpul sarcinii. Alţi factori predispozanţi sunt stresul, promiscuitatea, munca în căldură şi umezeală, tratamentul prelungit cu antibiotice, anticoncepţionale, corticosteroizii, ca şi adicţia la droguri. Candidoza este agravată sau chiar provocată de anemie, depresie sau de unele probleme intestinale grave.

Berea şi ciocolata, evitate în candidoză
Pentru a preveni îmbolnăvirea se recomandă băile călduţe cu apă cu bicarbonat de sodiu, care reduce iritaţia şi modifică pH-ul. Este preferabil să evitaţi lenjeria strâmtă şi materialele sintetice. Este indicat să reduceţi alimentaţia cu produse care au un conţinut ridicat în zahăr, cum ar fi ciocolata, mierea, siropurile, băuturile răcoritoare şi alte dulciuri, precum şi murăturile. Se exclud şi produsele care conţin drojdii sau cele care produc drojdii, incluzând toate tipurile de pâine sau produse înrudite (covrigii, gogoşile şi pizza), produsele obţinute din lapte fermentat (brânza, iaurtul şi smântâna). Laptele proaspăt este permis, dacă nu a fost supus fermentării. De asemenea, trebuie evitate extractele de drojdie şi alcool, cum ar fi berea.

Iaurtul şi usturoiul, antimicotice
Se recomandă, în schimb, iaurturile nepasteurizate, vii, ce conţin bacilii bifidus şi acidophilus, care ajută la repopularea intestinului cu bacterii folositoare şi reduc înmulţirea celor nefolositoare, cum ar fi Candida albicans. Mai sunt recomandate usturoiul, care conţine o substanţă naturală antimicotică numită alicină, carnea de vită, alunele şi seminţele ca surse de zinc, un element esenţial în eficientizarea sistemului imunitar, citricele, ardeiul gras, legumele verzi şi cartofii care conţin vitamina C şi alţi fitonutrienţi. Toate cele de mai sus ajută la construirea pe cale naturală a unui sistem imunitar puternic.

O suspiciune de candidoză trebuie întotdeauna controlată prin examen micologic, probă care va putea evidenţia cauza printr-o serie de teste directe sau prin culturi. Rezultatele analizelor îi dau posibilitatea medicului să prescrie cel mai potrivit tratament: creme anticandidozice, ovule în caz de infecţie vaginală sau pilule pe cale orală.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite