Cum poate provoca moartea stoarcerea coşurilor

0
0

Cu toţii am trecut, suntem sau vom trece prin adolescenţă, perioada cea mai „prolifică“ în apariţia coşurilor pe care cu greu ne abţinem să nu le stoarcem, aşa cum ne sfătuiesc toţi medicii dermatologi, pentru că, în cele din urmă, acest prost obicei ne poate fi chiar fatal.


Stoarcerea coşurilor lasă cicatrici sau, mai rău, chiar infecţii. Atunci când storci un coş, de fapt, faci o gaură în piele şi introduci, fără să vrei, bacterii de pe mâini în rana deschisă. Bacteriile pot infecta pielea şi pot lăsa în urmă o cicatrice, notează „Huffington Post“.

De fapt, pe faţa ta se află un „triunghi al morţii“, deoarece o infecţie în zona feţei poate cauza moartea. Cum? Păi, vasele de sânge din această zonă „curg“ pe la spatele capului, la baza creierului. Această zonă este conectată şi de sinusuri. Orice infecţie a sinusurilor, dacă nu este tratată imediat, poate deveni foarte serioasă şi poate provoca paralizie, orbire şi chiar moarte. Acest motiv este unul foarte bun pentru a nu te mai atinge de coşuri.

Venele din jurul nasului, a gurii şi a ochilor sunt foarte aproape de creier, aşa că bacteriile care intră în pielea feţei au „puteri“ nemăsurate şi acces liber la creier. O tăietură la deget nu este la fel de periculoasă.

Ce alte pericole ne mai pândesc

Ce mai trebuie să evităm? Să smulgem părul din nas. Nasul este plin de bacterii periculoase care sunt prinse între firele de păr mici, numite cili. Aceşti cili sunt acolo pentru a împiedica bacteriile să pătrundă şi mai mult în organism aşa că, de fapt, un nas „păros“ (pe dinăuntru) este cea mai bună apărare împotriva infecţiilor. Bineînţeles că dacă aceşti cili încep să depăşească barierele nărilor trebuie scurtaţi, adică tăiaţi, nu smulşi.

Un alt sfat cu privire la nas: nu te „scobi“ deloc. Degetul în nas poate introduce aceleaşi bacterii care pot pătrunde în piele prin stoarcerea coşurilor. 

Dacă poţi, încearcă să-ţi iei nişte precauţii simple (oricât de scârboase ar părea):

- păstrează nările curate

- dacă trebuie să scoţi ceva din ele, foloseşte o batistă

- nu stoarce coşuri şi nici nu rupe coaja rănilor pe care le-ai putea avea pe faţă

- în cazul în care vezi vreun semn de infecţie, consultă imediat un doctor.

Cel mai bun sfat pentru a avea o faţă curată şi sănătoasă este să nu te atingi de ea, conchide „Huffington Post“.


Citeşte şi:

Soluţii eficiente care combat acneea, de la specialişti. Anticoncepţionalele noi nu sunt recomandate

Unul dintre motivele pentru care anticoncepţionalele de tipul Diane 35 erau prescrise în multe cazuri este că acestea ar avea calităţi antiacnee. Specialiştii subliniază că există tratamente care combat acneea fără efectele secundare majore ale anticoncepţionalelor de nouă generaţie.

De ce apare acneea?

Acneea este o boală extrem de complexă, care afectează  peste 50% din adolescenţi şi 5 % dintre adulţi. Primele semne de acnee apar odată cu pubertatea, chiar de la 11-12 ani, având un apogeu la vârsta de 16 -17 ani.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite