Cum este afectată coloana vertebrală de utilizarea excesivă a telefonului mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Design Pics Inc/Rex
FOTO Design Pics Inc/Rex

Atunci când utilizăm un smartphone, de cele mai multe ori poziţia corpului este incorectă, deoarece ne aplecăm capul spre aparat în loc să ridicăm dispozitivul la nivelul ochilor. Acest lucru generează presiuni puternice asupra coloanei vertebrale, a gâtului şi în zona umerilor, atenţionează medicii.

Cei mai afectaţi de această problemă sunt tinerii, care dezvoltă, mai ales în perioada de formare, o curbură a coloanei vertebrale, scrie „The Telegraph”. Kenneth Hansraj, un medic chirurg american, avertizează că telefoanele inteligente provoacă o uzură puternică a coloanei, care poate duce mai devreme sau mai tarziu la necesitatea unor intervenţii chirurgicale.

„Utilizatorii smartphone-urilor ar trebui să folosească telefonul la nivelul ochilor şi să evite aplecarea capului la un unghi prea mare. Cu toate acestea, este aproape imposibil sa evităm repercusiunile negative pe care le are folosirea tehnologiilor moderne”, spune Kenneth Hansraj.

Următorul grafic arată nivelul de presiune exercitat asupra coloanei vertebrale atunci când capul este înclinat tot mai mult. Astfel, în poziţie neutră, greutatea capului pe care coloana o suportă este de aproximativ 5 kilograme.

Progresiv, la un unghi de 15 grade, aceasta creşte la 12 kilograme, la 30 de grade - 18 kilograme, la 45 de grade - 49 de kilograme, iar la 60 de grade, presiunea exercitată asupra coloanei ajunge la 27 de kilograme.

unghiuri cap

FOTO Dr Ken Hansraj/ The Telegraph

Cum utilizatorii de smartphone-uri petrec aproximativ între două şi patru ore pe zi folosind telefonul mobil, medicii avertizează că acest lucru poate duce la aproximativ 1000 de ore pe an în care coloana vertebrală sufera tensiuni puternice.

Alte efecte negative ale utilizării excesive a telefoanelor inteligente pot fi problemele de auz, afectarea încheieturilor, un somn de o calitate deficitară, precum şi obezitatea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite