Când avem cu adevărat nevoie de suplimente cu vitamine?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suplimentele cu vitamine nu se iau la întâmplare
Suplimentele cu vitamine nu se iau la întâmplare

Te simţi obosit şi crezi că o cură cu vitamine te-ar ajuta să-ţi revii? Nu poţi decide care suplimente sunt mai indicate? Află răspunsurile la aceste întrebări în rândurile de mai jos!

Vitaminele, care sunt compuşi necesari organismului, trebuie luate în cantităţi limitate şi doar la recomandarea medicului, atenţionează specialiştii. Organismul „sustrage” în mod normal doza de vitamine din alimentaţia zilnică. Doar atunci când el nu reuşeşte să asimileze nutrienţii necesari, apar carenţele şi este necesar aportul din exterior. ,,Persoanele care au o dietă sănătoasă şi variată nu trebuie să-şi facă probleme legate de carenţa sau de excesul de vitamine: organismul îşi ia din alimente atât cât îi trebuie”, spune Ciprian Târâcă, medic de familie. Categoriile de persoane care au cele mai multe beneficii de pe urma unei cure cu suplimente nutritive sunt copiii, gravidele şi vârstnicii.

Vitamina simplă sau supliment?

În cazul în care analizele de sânge indică o anume carenţă, la recomandarea medicului poţi lua vitamina de care ai nevoie, fie un supliment care să conţină vitamina respectivă. Există diferenţe între cele două? Deşi suplimentele de vitamine sunt foarte populare în ultimul timp şi promit beneficii multiple,  vitamina simplă este mai bună în acest caz. ,,Dacă avem, de exemplu, carenţă de vitamina C, cel mai bine este să luăm doar vitamina C, nu un supliment care să o conţină. Luată simplă, doza de vitamina C este îndeajuns de mare încât să suplinească nevoia organismului, în timp ce în supliment doza este una mai mică”, precizează medicul de familie Garofiţa Nicolae, de la Clinica Garomed, din Bucureşti. 

Citeşte mai multe pe clicksanatate.ro

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite