Bolile ginecologice, tratate la băi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu afecţiuni inflamatorii cronice, dar şi cele cu anumite forme de sterilitate pot recurge la terapiile balneare. Atenţie, tratamentele nu se fac în episoadele de puseu al tulburărilor aparatului genital, deoarece există riscul să se agraveze simptomele!

În general, tratamentul medicamentos se administrează în fazele acute ale afecţiunilor ginecologice, atunci când acestea se manifestă cu simptome deranjante. Dar, în momentul în care acest episod a trecut, medicul poate recomanda persoanei afectate o cură la băi.

„Desigur, atunci când o femeie vine cu o boală ginecologică, nu o trimit la cură balneo, ci îi recomand mai întâi un tratament clasic, cu medicamente. Dar, atunci când au trecut momentele de criză, cred că un tratament la băi poate aduce beneficii, ca adjuvant, mai ales persoanelor cu boală inflamatorie pelviană", precizează medicul primar obstetrică-ginecologie Cezara Bucur de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Panait Sârbu".

Eficiente în anexite

Toate bolile inflamatorii pelviene beneficiază de tratamentele la băi, cu atât mai mult anexitele, boli care afectează patru din cinci femei active sexual. Anexita sau salpingoovarita, cum se numeşte în termeni medicali, se manifestă prin durere abdominală, febră, tulburări urinare sau menstruale. Netratate, anexitele pot determina sterilitate.

„Curele balneare sunt benefice atât pentru femeile cu anexită, cât şi pentru cele care suferă de metroanexită, manifestată prin simptomele specifice anexitei, dar şi prin hemoragii aciclice, şi pentru cele cu parametrite, inflamaţii ale ţesuturilor ce susţin organele pelviene", explică medicul primar recuperare medicală şi balneo-fizioterapie Iulia Belc, directorul medical al „Ana Aslan" SPA din Eforie Nord.

Pot reda fertilitatea

„Multe femei cu sterilitate secundară reuşesc să aducă pe lume copii după o serie de tratamente balneare", spune dr. Iulia Belc. Este vorba despre formele de sterilitate cauzate de inflamaţiile de la nivelul aparatului genital care fie nu permit ovulaţia, fie împiedică aducerea la termen a unei sarcini.

De asemenea, tratamentele cu nămol şi băile în apă termală sunt eficiente în caz de sindroame aderenţiale, care apar în urma unor infecţii sau unor operaţii în zona abdominală, care determină alipirea unor organe din cavitatea pelviană. De exemplu, în unele situaţii, se pot alipi trompele de ovar sau de peretele abdominal.

Unde se pot face curele

La noi în ţară, cea mai renumită zonă cu ape termale benefice aparatului genital este Sovata. Apele clorurate sodice de aici acţionează asupra inflamaţiilor pelviene, redând fertilitatea femeilor după câteva cure de două-trei săptămâni. De asemenea, afecţiunile ginecologice se pot trata la Băile Herculane şi în staţiunile balneare de pe litoral.

„Curele durează cel puţin două-trei săptămâni. Orice tratament sub acest interval nu va avea efectele scontate. Rezultatele pot apărea după o singură cură, dar în cazurile în care inflamaţiile sunt extinse şi persistă de mai mulţi ani, şi tratamentul balnear este mai complex şi de mai lungă durată", explică medicul.

Nămolul de Techirghiol reduce inflamaţiile

Deşi băile în apă termală, mai ales în cea cu clor şi cu sodiu, au efecte benefice asupra bolilor ginecologice, cele mai bune rezultate dau tratamentele cu nămol. Acestea constau în aplicarea unor tampoane vaginale cu nămol şi în băi de nămol cald.

Local, nămolul are acţiune antiinflamatoare, dar şi anestezică, reducând intensitatea durerilor pelviene. În plus, el contribuie la îmbunătăţirea hrănirii ţesuturilor şi la stimularea proceselor regenerative.

Temperatura nămolului este foarte importantă, cel cald, de 35-37 de grade Celsius fiind cel mai indicat pentru efectul calmant, de intensificare a circulaţiei sângelui şi de stimulare a activităţii glandelor.

Ce terapii se fac

Pe lângă băile termale şi cele de nămol, în staţiunile balneare se mai fac irigări vaginale cu apă dulce combinată cu extracte din plante cu efect benefic asupra aparatului genital, electroterapie cu efect antiinflamator, dar şi masaje speciale care stimulează activitatea organelor din sfera genitală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite