Alertă medicală în Brazilia. 2.400 de bebeluşi s-au născut cu malformaţii craniene anul acesta, iar autorităţile suspectează un virus purtat de ţânţari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Brazilia sunt în alertă după ce un număr semnificativ de nou-născuţi au prezentat malformaţii craniene la naştere anul acesta, iar testele au demonstrat cel puţin un caz provocat de virusul Zika – o variaţie a virusului West Nile, râspândit prin intermediul ţânţarilor, relatează „Washington Post”.

Şase state din Brazilia au decretat starea de urgenţă după ce peste 2.400 de bebeluşi s-au născut anul acesta cu microcefalie – o malformaţie a oaselor craniale care duce la o circumferinţă redusă a capului nou-născutului – faţă de cele doar 129 de cazuri înregistrate în 2014. Aproape jumătate dintre cazurile înregistrate în 2015 au fost raportate în luna decembrie.

29 de prunci au decedat din cauza complicaţiilor rezultate în urma naşterii cu această condiţie. Pe 28 noiembrie, autorităţile din statul Pernambuco au anunţat că virusul Zika a fost depistat în unul dintre nou-născuţii decedaţi, în urma autopsiei, iar patogenul a fost descoperit în ultima săptămână în lichidul amniotic a două dintre mamele care au născut bebeluşi cu microcefalie în cursul acestui an.

Legătura dintre creşterea semnificativă a cazurilor de microcefalie şi virus era suspectată de cercetătorii medicali de ceva timp, mai ales datorită faptului că virusul s-a răspândit în Brazilia şi o serie de alte ţări sud-americane în prima jumătate a anului - însă cele trei cazuri reprezintă prima dovadă concretă în acest sens.

Angela Rocha, un medic pediatru specializaţi în boli infecţioase din statul Pernambuco - care a fost cel mai grav lovit de răspândirea microcefaliei la naştere, cu peste 900 de cazuri înregistrate anul acesta – a recomandat cuplurilor care plănuiesc conceperea unui copil în această perioadă să îşi amâne planurile, pe cât posibil, până când cadrele medicale vor avea o imagine mai clară asupra legăturii dintre patogen şi defectul de naştere.

„Nou-născuţii aceştia vor necesita îngrijiri speciale pentru tot restul vieţii. E un stres emoţional care nu poate fi imaginat... vorbim despre o generaţie întreagă de copii care va fi afectată” a declarat Rocha despre bebeluşii născuţi cu microcefalie, conform CNN.

Doar 14 cazuri de infecţie cu febră Zika au fost înregistrate la nivel mondial până în anul 2007, atunci când prima epidemie serioasă a izbucnit în Micronezia. În Brazilia, primele 16 cazuri au fost înregistrate în mai 2015, însă nu există o estimare oficială a cazurilor înregistrate anul acesta, deoarece febra Zika nu se afla printre bolile supuse raportării la nivel naţional. O estimare neoficială arată că 24.000 de cazuri erau suspecte de infecţie cu Zika doar în statul Bahia, la o lună de la descoperirea patogenului în Brazilia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite