Se anunță vreme de coșmar: cât mai avem de îndurat căldura sufocantă. Zonele în care vijeliile puternice fac ravagii

0
Publicat:

Valul de căldură va persista în vest, sud şi în sud-est, unde va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În restul regiunilor, vremea rea face ravagii.

Caniculă în sud, furtuni puternice în restul regiunilor FOTO Shutterstock
Caniculă în sud, furtuni puternice în restul regiunilor FOTO Shutterstock

Joi, conform Administrației Naționale de Meeteorologie (ANM), vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, izolat caniculară în Câmpia Română; disconfortul termic va fi local ridicat în regiunile vestice și sudice unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

"Cerul va fi variabil, cu înnorări accentuate, local averse și descărcări electrice, îndeosebi în sud, centru și la munte. Izolat vor fi cantități de apă mai însemnate și condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 35 grade Celesius, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 și 23 grade Celsius", anunță ANM.

În București, valorile termice, în scădere față de ziua anterioară, vor caracteriza o vreme călduroasă, dar disconfortul termic va fi în continuare ridicat, cu indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Îndeosebi ziua, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul a 33 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 19-21 grade Celsius.

Disconfort termic ridicat

Vineri, 25 august, vremea va fi călduroasă în aproape toată țara, disconfortul termic va fi ridicat în sud-vest, sud și sud-est, iar în Câmpia Română și Câmpia de Vest local va fi caniculă; astfel, temperaturile maxime se vor încadra în general între 29 și 36 grade Celsius. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări și pe arii restrânse averse în a doua parte a zilei la munte și în Dobrogea și izolat în restul teritoriului, iar seara și noaptea în nord-vest; vor fi posibile descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Minimele termice vor fi cuprinse între 14 și 22 grade Celsius, mai scăzute în depresiuni (spre 10-11 grade Celsius în cele din Carpații Orientali), dar și ușor mai mari pe litoral.

În Capitală, vremea va deveni din nou caniculară, cu o maximă termică de 36 grade Celsius și disconfort termic ridicat. Cerul va fi variabil, trecător cu înnorări în a doua parte a zilei, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 21 grade Celsius, ușor mai scăzută în zona periurbană.

Furtuni în vest și la munte

Sâmbătă, valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic se va accentua și pe arii relativ extinse va fi caniculă; temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 și 37 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 16 și 24 grade Celsius, ușor mai coborâte în depresiuni. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și izolat averse în a doua parte a zilei în zonele montane, iar dimineața și din nou în cursul nopții în extremitatea de vest-nord-vest a teritoriului unde vor fi și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, posibil cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor.

În București, la orele după-amiezii se vor atinge în jurul a 37 grade Celsius, determinând disconfort accentuat. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 18-21 grade Celsius.

MeteoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite