Ploi, lapoviță și ninsori anunțate în aproape toată țara. Prognoza meteo pentru două săptămâni

0
Publicat:

Conform meteorologilor, în intervalul 4 - 17 decembrie 2023, temperaturile vor scădea și vor fi precipitații în aproape toată țara.

Copiii, cei mai fericiți de zăpadă FOTO Arhivă Adevărul
Copiii, cei mai fericiți de zăpadă FOTO Arhivă Adevărul

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni, 4 decembrie 2023, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.

Vreme de iarnă în Banat

Pe parcursul primei săptămâni, regimul termic va fi caracterizat de alternanțe, cu valori apropiate de și sub cele normale în această perioadă din an, cu medii ale maximelor de 5...7 grade, mai scăzute în jurul datei de 7 decembrie (3...5 grade) și medii ale minimelor de -4...0 grade, mai ridicate în jurul datei de 7 decembrie (2...4 grade).

Pentru cea de-a doua parte a intervalului este estimată o evoluție mai constantă a temperaturilor care se vor situa în jurul celor climatologic specifice primei decade a lunii decembrie, cu medii ale maximelor de 4...6 grade și minime în jurul a 0 grade. Probabilitatea de precipitații va crește începând cu data de 7 decembrie și se va menține ridicată până la finalul intervalului.

Crișana, temperaturi apropiate de cele climatologice

În prima săptămână vor fi alternanțe importante între zile, cu valori apropiate și sub cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 5...7 grade, mai scăzute în jurul datei de 7 decembrie (3...4 grade) și minime de -4...-2 grade, mai ridicate în jurul datelor de 7 și 8 decembrie (0...2 grade) mediat regional.

Pentru cea de-a doua parte a intervalului este estimată o evoluție mai constantă a temperaturilor care vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice primei decade a lunii decembrie (maxime de 4...6 grade și minime de -2...0 grade). Probabilitatea de precipitații va crește începând cu data de 7 decembrie și se va menține ridicată până la finalul intervalului.

Vreme schimbătoare în Transilvania

În prima parte a intervalului, regimul termic va fi caracterizat de alternanțe importante între zile, cu maxime de 2...4 grade, mai ridicate în jurul datei de 6 decembrie (5...7 grade) și minime de -8...-3 grade, mediat regional, mai ridicate în special în jurul datelor de 7 și 8 decembrie (-1...1 grad).

Pentru cea de-a doua parte a intervalului se estimează o evoluție mai constantă a temperaturilor, cu maxime ușor pozitive și minime nocturne negative. Probabilitatea de precipitații va crește începând cu data de 7 decembrie și se va menține ridicată până la sfârșitul intervalului.

Precipitații frecvente în Maramureș

Pe parcursul primei săptămâni, regimul termic va fi caracterizat de alternanțe importante între zile, cu maxime de 2...4 grade, mai ridicate în jurul datei de 6 decembrie (6...8 grade) și minime de -5...-2 grade, mediat regional, mai ridicate în special în jurul datelor de 7 și 8 decembrie (0...2 grade).

Pentru cea de-a doua parte a intervalului este estimată o evoluție mai constantă a temperaturilor care se vor situa în jurul celor climatologic specifice primei decade a lunii decembrie, respectiv maxime ușor pozitive, în medie de 2...4 grade și minime nocturne negative, în medie -3...-1 grad. Regimul pluviometric va fi caracterizat prin perioade în care precipitațiile vor fi frecvente și local mai însemnate cantitativ, cu o probabilitate mai mare în data de 8 decembrie.

Vremea în Moldova

Intervalul va debuta cu valori termice apropiate de normele specifice perioadei, în medie se vor înregistra temperaturi maxime de 1...3 grade, iar minimele vor fi de -5...-2 grade. În a doua săptămână din interval, 11-17 decembrie, valorile termice se vor situa ușor sub cele climatologic specifice perioadei, astfel încât vor fi, în medie, maxime în jurul a 1 grad ziua și -5...-4 grade noaptea. Probabilitatea de precipitații se va menține crescută, până la finalul intervalului, începând cu data de 7 decembrie.

Cald în Dobrogea

Valorile termice vor crește treptat în primele zile din interval, când se vor situa ușor peste normele specifice periodei – vor fi maxime de la 4 până spre 8 grade și minime de la -2 grade spre 4 grade (mai scăzute în primele două zile).

Până la sfârșitul primei săptămâni din interval, temperaturile vor avea ușoare oscilații, urmând ca din a doua săptămână să se resimtă o scădere a acestora, situându-se în jurul celor specifice perioadei. Astfel, vor fi maxime de 4...5 grade și minime de -1...1 grad.

În a doua săptâmână, tendința este de răcire treptată, cu valori ce se vor apropia de mediile multianuale. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în 4 decembrie și, din nou, începând din 7 decembrie, până spre finalul intervalului.

Vremea în Muntenia

Regimul termic va fi apropiat de normal în prima săptămână, cu maxime cuprinse între 3 și 7 grade și minime ce se vor încadra între -5 și 3 grade. Temperatura aerului va marca o ușoară creștere în a doua săptămână, cu maxime cuprinse între 3 și 9 grade și minime de -2...4 grade. Precipitațiile vor fi deficitare, cu excepția intervalului 7-11 decembrie, când vor fi posibile cantități de apă mai însemnate, predominant sub formă de ploaie și lapoviță.

Lapoviță și ploaie în Oltenia

Temperaturile se vor menține apropiate de cele normale în prima săptămână, cu maxime cuprinse între 3 și 7 grade și minime ce se vor încadra între -6 și 3 grade. Regimul termic se va menține apropiat de normal în a doua săptămână, cu valori ce vor oscila ușor (maxime de 3...9 grade și minime de -3...4 grade).

Precipitațiile vor fi deficitare în cea mai mare parte a intervalului, dar în intervalul 7-11 decembrie vor fi posibile cantități de apă moderate, predominant sub formă de ploaie și lapoviță.

Vremea la munte

Vremea va fi rece pe parcursul întregului interval, cu temperaturi apropiate de normalul perioadei. Astfel vor fi maxime cuprinse între -7 și 4 grade și minime ce se vor încadra între -14 și 0 grade, cu ger la altitudini de peste 1500 m.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalul 7-11 decembrie, când precipitațiile, predominant sub formă de ninsoare, vor putea fi moderate cantitativ.

MeteoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite