Ne topim sub cupola de foc: valul de aer fierbinte arde România. Când se domolește căldura sufocantă

0
Publicat:

Căldura sufocantă se intensifică, cele mai ridicate temperaturi, 40 grade Celsius la umbră, fiind așteptate în Lunca Dunării. Nici în celelalte regiuni nu va fi răcoare, iar furtunile violente continuă să facă ravagii în nordul și vestul țării.

Căldură insuportabilă FOTO Shutterstock
Căldură insuportabilă FOTO Shutterstock

„Valul de căldură se va extinde și se va intensifica în cea mai mare parte a țării. Vineri și sâmbătă, precum și duminică, va persista în mod deosebit în sudul țării noastre, vorbim de temperaturi care mai ales mâine în sudul Câmpiei Române și în sudul Banatului, posibil să atingă valori de până la 38-40 grade Celsius”, a spus Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la România TV.

Căldura nu ne va chinui doar în timpul zilei, când indicele de confort termic va atinge cote alarmante. Și nopțile vor fi de coșmar. Acestea vor avea caracter tropical, conform prognozei meteo actualizate de ANM. Valorile termice minime se vor situa, pe timpul nopții, între 18 și 22 grade Celsius.

Canicula se extinde

Joi, 13 iulie, în țară, valul de căldură se va intensifica în jumătatea de sud a teritoriului, unde va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească pragul critic de 80 de unități. Și în celelalte regiuni disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) pe arii restrânse va atinge și posibil va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 și 37 grade Celsius, izolat mai ridicate în sudul Câmpiei Române și în sudul Banatului unde se vor atinge valori în general de 38-40 grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 14 și 24 grade Celsius”, anunță ANM.

Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere începând din orele după-amiezii, astfel că în regiunile vestice, nordice, centrale și nord-estice, precum și la munte, iar noaptea pe arii mai restrânse și în cele sudice, vor fi perioade cu intensificări ale vântului (viteze la rafală în general de 55-70 km/h, dar izolat și de peste 80 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și averse. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp, pe arii restrânse 30-40 l/mp și izolat vor fi căderi de grindină.

În București va fi caniculă, disconfort termic accentuat și indice temperatură-umezeală (ITU) care va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 39 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 20-22 grade Celsius. Cerul va fi senin ziua, dar cu înnorări seara și noaptea, când va crește probabilitatea pentru manifestări ale instabilității atmosferice.

Căldura se mai domolește

Vineri, 14 iulie, căldura se mai domolește, însă în Câmpia Română, în Lunca Dunării și în cea mai mare parte a Dobrogei va fi în continuare caniculă și disconfort termic ridicat, în aceste zone urmând a se înregistra maxime de 34-38 grade Celsius și indice temperatură-umezeală (ITU) în jurul pragului critic de 80 de unități. În restul țării, disconfortul va diminua semnificativ, în condițiile în care maximele temperaturii aerului vor fi cuprinse între 25 și 33  grade Celsius. Pe parcursul zilei, în zonele montane și submontane și pe alocuri în nordul și în centrul țării, vor fi înnorări temporare și averse care pe arii restrânse vor fi mai însemnate cantitativ (peste 20-25 l/mp) și pot fi însoțite de descărcări electrice.

Izolat vor fi posibile căderi de grindină. În restul teritoriului, va predomina cerul degajat și doar izolat, pentru perioade scurte, vor fi posibile înnorări și fenomene de instabilitate atmosferică. Vântul va avea intensificări în zona montană înaltă (cu viteze mai mari în Carpații de Curbură și estul Carpaților Meridionali) și în Moldova, dar local și în sudul și centrul teritoriului. 

Minimele termice se vor situa între 10 grade în zonele depresionare și 23 grade Celsius pe litoral.

În București, valul de căldură se va mai pondera, totuși va fi în continuare vreme caniculară și disconfort termic accentuat; temperatura maximă se va situa în jurul a 37 grade Celsius, cea minimă nu va coborî sub 21 grade Celsius și după-amiaza indicele temperatură-umezeala (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În mare parte a intervalului va predomina cerul degajat, dar pentru scurt timp, în orele serii și la începutul nopții, se vor dezvolta nori convectivi și vor fi posibile oraje și averse slabe. Vântul va sufla în general moderat.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite