Avertizare ANM pentru jumătate din țară: Cod galben pentru instabilitate atmosferică HARTĂ

0
0
Publicat:

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o avertizare meteo de tip Cod galben pentru ploi și furtuni pentru 20 de județe din nordul, centrul, vestul și nord-estul României. Avertizarea este valabilă începând de duminică, ora 14:00, până luni, ora 8:00.

Cod galben de ploi și furtuni, în jumătate de țară - Foto Twitter Alex Resel
Cod galben de ploi și furtuni, în jumătate de țară - Foto Twitter Alex Resel

Potrivit ANM, zonele afectate includ Banatul, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș, unde se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică. Fenomenele anticipate includ averse torențiale, intensificări temporare ale vântului cu rafale de 50 - 70 km/h, grindină, descărcări electrice și vijelii pe arii restrânse. Cantitățile de apă vor fi semnificative, variind între 20 - 30 l/mp în intervale scurte de timp și local peste 40 - 50 l/mp.

Harta cod galben furtuni si ploi, 23 iunie 2024 - Foto ANM
Harta cod galben furtuni si ploi, 23 iunie 2024 - Foto ANM

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse şi în Crişana, precum şi în vestul Olteniei şi al Maramureşului", precizează meteorologii, potrivit Agerpres.

Județele vizate de avertizare sunt: Brașov, Covasna, Sibiu, Harghita, Mureș, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani, Suceava, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș, Maramureș, Sălaj, Bihor (parțial), Arad (parțial).

Intervenții în mai multe județe după furtuni puternice

Pompierii din mai multe județe au intervenit intens în ultimele ore pentru a îndepărta arbori căzuți în urma unei furtuni puternice, de sâmbătă.

În Harghita, mii de locuințe au rămas fără curent din cauza avariilor pe rețeaua electrică. Populația din cinci localități a fost avertizată prin mesaje RO-ALERT despre pericolul furtunii. În Ditrău și Jolotca, peste 2500 de utilizatori sunt afectați de lipsa curentului, iar în Borzont, Ciumani și Beta alți 532 de utilizatori sunt afectați de avarii cauzate de vânt și ploaie. Eforturi susținute sunt depuse de echipele de intervenție pentru remedierea defecțiunilor în teren.

Reamintim că ANM a emis și ieri avertizări meteorologice pentru perioada 22 iunie, ora 15:00, până la 23 iunie, ora 10:00, acoperind o mare parte din România. Asta în timp ce mare parte din țară se află sub avertizare de caniculă.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite