Alertă Meteo: avertizarea de caniculă, prelungită. Cum va fi vremea marți și unde e cod galben de ploi și furtuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis un cod portocaliu de căldură pentru luni, 28 august, valabil pentru estul Transilvaniei, în Dobrogea, în nordul Munteniei și al Olteniei. Disconfortul termic va fi accentuat, cu temperaturi între 37 și 39 de grade Celsius.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Luni (28 august) valul de căldură se va menține. În estul Transilvaniei, în Dobrogea, în nordul Munteniei și al Olteniei disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 35 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 21 de grade.

Județele sub cod portocaliu de caniculă FOTO meteoromania.ro
Județele sub cod portocaliu de caniculă FOTO meteoromania.ro

 În Maramureș, Crișana, Banat, Moldova, sudul Olteniei și al Munteniei și cea mai mare parte a Transilvaniei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37...39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 26 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Căldură sufocantă și marți

Marți (29 august) valul de căldură va persista în nord-vestul, sudul, estul și local în centrul țării. În nordul Crișanei, în vestul Maramureșului, Transilvaniei și al Moldovei, în cea mai mare parte a Olteniei, nordul Munteniei și local în Dobrogea, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 21 de grade.

Vijelii și grindină în sud-vestul țării

În sudul și estul Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei și partea continentală a județului Constanța se vor înregistra temperaturi maxime de 37...39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 22 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Canicula va afecta Muntenia și Moldova FOTO meteoromania.ro
Canicula va afecta Muntenia și Moldova FOTO meteoromania.ro

În intervalul menționat, în sud-vestul țării vremea va deveni instabilă. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55...65 km/h), vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...30 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

În vestul țării va fi cod galben de instabilitate atmosferică FOTO meteoromania.ro
În vestul țării va fi cod galben de instabilitate atmosferică FOTO meteoromania.ro

După orele amiezii și pe parcursul nopții de marți spre miercuri, instabilitatea atmosferică se va manifesta îndeosebi în jumătatea de vest a țării.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite