VIDEO Premierul polonez Donald Tusk: "Este cea mai tragică zi din istoria postbelică a Poloniei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Tusk, şeful guvernului de la Varşovia
Donald Tusk, şeful guvernului de la Varşovia

Moartea preşedintelui Lech Kaczynski a şocat o lume întreagă. Modul violent şi subit în care acesta a încetat din viaţă a stârnit reacţii din partea oamenilor politici din toate colţurile lumii.

Premierul polonez Donald Tusk:  "Fac apel la toţi cetăţenii polonezi să se comporte civilizat în această zi de doliu. Vă voi informa despre toate lucrurile importante pe care le vom desoperi. Suntem legaţi în durere în această zi." Premierul polonez Donald Tusk a declarat că moartea preşedintelui Lech Kaczynski este cea mai tragică zi din istoria postbelică a Poloniei. De asemenea, acesta a declarat că se va deplasa în Rusia.

Suveranul Pontif a transmis condoleanţe Komorowski, care asigură preşedinţia Poloniei

Papa Benedict al XVI-lea i-a trimis lui Bronisław Komorowski, preşedintele Dietei poloneze, care asigură preşedinţia ţării, o telegramă prin care îşi exprimă tristeţea faţă de moartea lui Lech Kaczynski, a soţiei sale şi a tuturor victimelor accidentului din Rusia, relatează Radio Vatican.

Lech Walesa, fost preşedinte al Poloniei

"Iisuse, Sfântă Maria, este o tragedie de neimaginat, o nenorocire de neimaginat", a strigat fostul preşedinte polonez la aflarea veştii prăbuşirii avionului prezidenţial.

"În urmă cu 70 de ani, la Katyn, sovieticii au eliminat elitele poloneze. Astăzi, elita poloneză a pierit, în timp ce se deplasa pentru a aduce un omagiu polonezilor ucişi" în 1940, a declarat Walesa pentru AFP.

Wojciech Zajaczkowski, ambasadorul Poloniei la Bucureşti:

"Când aşa ceva se întamplă poate fi folosit doar un singur cuvânt: şocant".

"Primim multe semne de solidaritate din toată lumea, şi din România. Vă mulţumesc pentru toate aceste gânduri bune în acest moment greu", a declarat oficialul. Acesta a precizat că preşedintele Traian Băsescu şi.a exprimat condoleanţele pentru tragedia din Rusia.

Barack Obama: Moartea preşedintelui Kaczynski este 'groaznică' pentru lume
    
''I-am telefonat astăzi premierului Donald Tusk pentru a exprima condoleanţele sincere ale soţiei mele, Michelle, şi ale mele, pentru poporul polonez'', a anunţat Barack Obama într-un comunicat.

''Preşedintele Kaczynski a fost un om de stat care a jucat un rol-cheie în mişcarea Solidaritatea, şi a fost foarte admirat în SUA în calitate de lider devotat libertăţii şi demnităţii omului''. Faptul că delegaţia poloneză se deplasa la Katyn pentru a comemora masacrul ofiţerilor polonezi survenit în urmă cu 70 de ani, ''dovedeşte forţa poporului polonez'', a transmis preşedintele american.

Liderul de la Casa Albă a declarat: "Astăzi, America are inima grea''. El a adus omagiu ''numeroşilor lideri civili şi militari care au contribuit la configurarea stimulantei transformări democratice din Polonia''. ''Moştenirea lui Lech Kaczynski şi a celor care au murit odată cu el ''va fi o lumină care va continua să călăuzească Polonia - şi lumea - spre progresul uman'', a spus în final Barack Obama.

Preşedintele Parlamentului European : Accidentul aviatic de la Smolensk, "o catastrofă inimaginabilă în Europa"

Demnitarul european a exprimat în numele PE şi al membrilor legislativului condoleanţe şi compasiune pentru familiile îndoliate.
    
''Este o catastrofă inimaginabilă în Europa. Europa a suferit o mare pierdere. Polonia trăieşte o tragedie imposibil de descris. Niciodată în Europa nu au mai murit în urma prăbuşirii unui avion atât de multe persoane de rang înalt, democratic alese de populaţie. Ei îşi îndeplineau îndatoririle în numele cetăţenilor'',  se arată într-un comunicat al preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek.

''Cu mare durere mă gândesc la politicienii polonezi, la oficiali, la membrii echipajului şi la toţi cei care se aflau la bordul avionului. Ei au murit în timp ce-şi serveau ţara, pe când se pregăteau să comemoreze miile de ofiţeri polonezi ucişi la Katyn, în urmă cu 70 de ani'', subliniază preşedintele PE în comunicat.

Jerzy Buzek precizează că, în calitate de polonez este îndurerat, profund mâhnit şi întristat, alături de cele 38 de milioane de cetăţeni polonezi.

Preşedinţia spaniolă a UE, solidară cu Polonia după decesul preşedintelui Lech Kaczynski
    
Uniunea Europeană, prin intermediul preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, şi-a exprimat solidaritatea cu Polonia, transmite AFP.

"Ne exprimăm solidaritatea cu populaţia şi naţiunea poloneză în faţa acestei tragedii", a spus ministrul spaniol de externe Miguel Angel Moratinos - a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială prin rotaţie a UE - cu ocazia unui colocviu privind cooperarea mediteraneeană, ce are loc la Paris. Moratinos a adăugat că doreşte să trimită un "semnal de solidaritate şi sprijin într-un moment important pentru toţi polonezii şi toţi europenii".

NATO prezintă condoleanţe poporului polonez
    
"În numele NATO şi al meu personal, transmit profundele mele condoleanţe poporului polonez, familiilor preşedintelui şi dnei Kaczynski, precum şi ale tuturor persoanelor moarte în acest groaznic accident', a transmis secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen într-un comunicat.

"Este o tragedie pentru aceste familii, dar şi pentru întreaga Polonie. Gândurile mele se îndreaptă acum înspre ele", a continuat secretarul general al NATO.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şocat de vestea morţii liderului polonez

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat şocat de vestea morţii preşedintelui polonez Lech Kaczynski, într-un accident de avion produs în Rusia, relatează RIA Novosti.

"În numele ONU, secretarul general transmite condoleanţe profunde şi din suflet poporului şi Guvernului Poloniei şi familiilor celor care şi-au pierdut viaţa", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Ban Ki-moon.

"Secretarul general a spus că preşedintele Kaczynski şi-a servit ţara şi poporul cu distincţie şi convingere şi era respectat pe plan internaţional. Faptul că a murit în drum spre un eveniment care marchează un nou nivel de reconciliere între Polonia şi Rusia este deosebit de tulburător", a subliniat el.

Ehud Barak: Sunt profund emoţionat şi exprim condoleanţele mele cele mai sincere Poloniei
    
Israelul a trimis mesaje de condoleanţe sâmbătă, poporului polonez, după ''moartea tragică'' a preşedintelui Lech Kaczynski, considerat ''un prieten'' al ţării. Potrivit AFP, este un demers rar, în condiţiile în care nu s-a aşteptat sfârşitul Sabbatului, sâmbătă seara.

''Am fost şocaţi de tragica sa dispariţie. Inima noastră este alături de poporul polonez'', a afirmat într-un comunicat şeful diplomaţiei israeliene, Avigdor Lieberman.

''A fost un adevărat prieten al Israelului şi al poporului evreu. A dovedit-o prin actele sale, îndeosebi legând cu noi o importantă alianţă strategică'', a subliniat Liberman.

''Sunt profund emoţionat şi exprim condoleanţele mele cele mai sincere Poloniei'', a scris într-un comunicat ministrul apărării, Ehud Barak, care a adus un omagiu şefilor armatei poloneze ce şi-au pierdut viaţa odată cu preşedintele Kaczynski.

France Presse aminteşte că în septembrie 2006, preşedintele polonez a efectuat o vizită de stat de trei zile în Israel, prilej cu care a făcut apel la ''întărirea relaţiilor dintre Polonia şi Israel'' şi a amintit cele ''opt secole de diaspora evreiască în Polonia''.

Angela Merkel: sunt profund afectată de moartea preşedintelui polonez     

''Doresc să spun că în acest moment sunt profund afectată de moartea preşedintelui polonez în urma prăbuşirii avionului său'', a declarat Angela Merkel, în cursul unei vizite efectuate la centrul de comandă al forţelor armate de la Potsdam, la sud-vest de Berlin.

La rândul său, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, care se afla într-o vizită în Africa de Sud, s-a declarat şocat de pierderile de vieţi omeneşti, afirmând că este ''un moment tragic'' pentru ţara vecină cu Germania. Şeful diplomaţiei germane a mai precizat, la Cape Town, că Europa a pierdut oameni pe care s-a putut baza.

Berlusconi: Polonia este o ţară prietenă, eu însumi eram prieten cu preşedintele Kaczynski
    
"Polonia este o ţară prietenă, eu însumi eram prieten cu preşedintele Kaczynski", a spus premierul italian Silvio Berlusconi. El a declarat că a încercat să vorbească telefonic cu premierul Donald Tusk şi cu fratele geamăn al liderului polonez, fostul premier Jaroslaw Kaczynski, însă nu a reuşit să îi contacteze.

De asemenea, şeful diplomaţiei de la Roma, Franco Frattini a dat un comunicat în care se transmit condoleanţe guvernului şi poporului polonez, precum şi familiei Kaczynski. El s-a declarat "profund îndurerat de vestea tragicului accident", exprimând condoleanţe "pentru familia preşedintelui Kaczynski, instituţiile şi poporul Poloniei, de care Italia este legată de sentimente puternice de prietenie".

Premierul britanic Gordon Brown consideră că întreaga lume este "întristată" de moartea lui Kaczynski

Şeful guvernului britanic a declarat că moartea preşedintelui polonez în accidentul de avion din Rusia, a întristat întreaga lume, informează BBC. Condoleanţe a transmis şi liderul conservatorilor britanici, David Cameron. Acesta a declarat că este "o zi foarte neagră pentru Polonia".

Accidentul în care a murit preşedintele Poloniei este o adevărată tragedie naţională, potrivit arhiepiscopul Varşoviei, Kazimierz Nycz, potrivit Focus News.

"Nici nu pot descrie tragedia rudelor, mamelor, prietenilor, nici nu pot vorbi despre copii. Cuvintele sunt prea sărace şi slabe", a spus el.

"Este una dintre tragediile naţiunii noastre, momentul în care Polonia a pierdut floarea politicii, culturii şi istoriei sale, pentru a doua oară acum, lângă Katyn", a subliniat el.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi-a exprimat compasiunea faţă de familia lui Kaczynski şi a celorlalte victime ale accidentului aviatic, relatează The Sydney Morning Herald.

Sarkozy i-a adus un omagiu omologului său polonez, "condus de un patriotism arzător, care şi-a dedicat viaţa ţării sale".

Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin au transmis condoleanţe preşedintelui în exerciţiu al Poloniei, liderul Parlamentului Bronislaw Komorowski, în urma morţii tragice a preşedintelui polonez Lech Kaczynski, relatează RIA Novosti. De altfel, Medvedev l-a numit pe Putin şeful comisiei de anchetă al accidentului aviatic în care şi-a pierdut viaţa cuplul prezidenţial polonez şi alţi înalţi oficiali de la Varşovia.

"Eu şi ceilalţi cetăţeni ruşi am fost profund şocaţi de vestea morţii tragice a preşedintelui Poloniei, a soţiei sale şi a membrilor delegaţiei poloneze, care se duceau să comemoreze masacrul din Katyn", a spus biroul de presă al lui Medvedev.

Departamentul de Stat american transmite condoleanţe Poloniei în urma "acestei tragedii îngrozitoare"

"Este o tragedie îngrozitoare", a declarat Philip Crowley, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, în urma tragicului accident în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Poloniei, relatează CNN.

Condoleanţe a transmis polonezilor şi preşedintele OSCE Kaunat Saudabayev. "Transmit sincere condoleanţe poporului polonez şi familiilor celor care au murit în acest tragic accident. Gândurile noastre sunt către voi în aceste momente grele", a declarat acesta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite