Vântul puternic a oprit luni Unitatea 1 de la Cernavodă, a închis şcoli şi grădiniţe şi a lăsat în beznă zeci de localităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vântul din sud-estul ţării a atins luni 90 de kilometri la oră FOTO Adevărul
Vântul din sud-estul ţării a atins luni 90 de kilometri la oră FOTO Adevărul

Vijeliile din sud-estul ţării au lăsat în beznă peste 150 de localităţi. Reactorul de la Cernavodă a deconectat automat centrala de la sistemul energetic naţional.

Zeci de localităţi fără curent electric, şcoli, grădiniţe şi porturi închise, copaci rupţi,  şi drumuri blocate. În plus, reactorul de la Cernavodă a deconectat automat centrala de la sistemul energetic naţional. Acesta este bilanţul furtunii de ieri dimineaţă semnalată de meteorologi cu cod galben şi portocaliu de vânt. Potrivit specialiştilor până spre orele prânzului, în zona de sud est a ţării (Dobrogea, Muntenia şi Moldova) vântul a atins şi 90 km/oră. Din fericire, reprezentanţii Administraţie Naţionale de Meteorologie (ANM) au veşti bune pentru ziua de astăzi: vântul va sulfa slab până la moderat, cu mici intensificări la munte, în est şi în vest.    

Localităţi fără curent şi apă potabilă

Constănţenii au făcut noapte albă din cauza furtunii extrem de violente care a lovit Dobrogea, duminică spre luni. Ploaia măruntă s-a înteţit până la vizibilitate zero, iar vântul a început să bată în rafale puternice cu o viteză ce a atins şi 90 de kilometri pe oră. Şuierul vijeliei a ţinut treji oamenii care au privit neputincioşi ravagiile furtunii. Panourile publicitare au cedat primele, bannerele electorale au fost făcute praf, copacii s-au rupt, iar crengile s-au desprins cu tot cu bucăţi din tulpină. 

Dimineaţa, pagubele erau însemnate. Judeţul era paralizat, cu localităţi fără curent electric, fără apă potabilă, fără comunicaţii, cu drumurile blocate de copacii căzuţi. Era oprit inclusiv reactorul Unităţii 1 de la Cernavodă, care fusese deconectat automat de la sistemul energetic naţional. Conform estimărilor Nuclearelectrica, repornirea unităţii ar putea avea loc abia joi, 6 decembrie. 

Prefectura a decretat cod portocaliu şi a început să contabilizeze: 18 şcoli cu acoperişul stricat, dintre care jumătate în Medgidia; 70 acoperişuri luate de vânt şi căzute peste maşini, pe firele de electricitate, pe carosabil sau pe alte case (cele mai multe în Poarta Albă şi Tortomanu); 5 stâlpi de electricitate doborâţi pe E81, la Ovidiu; 48 localităţi, cu 20.000 consumatori, fără energie electrică; 28 localităţi fără apă potabilă. 

Cursurile şcolare au fost suspendate sau scurtate, iar clasele au funcţionat cu efective de elevi scăzute. Centralele termice erau avariate, iar unităţile de învăţământ au trecut pe generatoare. 

Furtuna a făcut ravagii în nordul Dobrogei

Vântul puternic le-a dat emoţii şi tulcenilor. Doi pescari din comuna Baia, judeţul Tulcea, au trecut prin clipe de coşmar după ce au fost prinşi de furtună la pescuit.  Duminică seara, cei doi pescari au ieşit la pescuit în zona localităţii Jurilovca (pe lacul Razelm). Vântul puternic i-a dus până spre lacul Goloviţa, iar după o noapte agitată aceştia şi-au dat seama că nu mai pot ajunge la mal. Au reuşit să ceară ajutor pe numărul unic de urgenţă. 

Cele două ore în care vântul a suflat la Tulcea cu peste 90 de kilometri la oră au mai făcut şi alte victime: o femeie care mergea pe o stradă din centrul municipiului a fost lovită puternic de o bucată de tablă (căzută dintr-un acoperiş). Femeia a ajuns la spital în stare gravă. Iar o elevă a fost nevoită să stea o oră şi jumătate într-o ambulanţă blocată de copacii puşi la pământ de vânt. 

Au trecut prin momente dificile şi profesorii, dar şi elevii de la o şcoală din centrul municipiului. În jurul orei 9.00, cadrele didactice au sunat la 112 să anunţe că acoperişul şcolii este pe punctul de a se prăbuşi. 

158 de localităţi în beznă

Furtuna de luni dimineaţă a afectat reţeaua electrică din estul şi sud-estul ţării şi a lăsat fără curent 158 de localităţi. Oraşele şi comunele rămase în beznă ore în şir sunt din judeţele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi. Potrivit reprezentanţilor Enel, defecţiunea a fost parţial rezolvată până la ora 8.00, iar la ora 13.00 numărul localităţilor afectate de pana de curent era de 79. Pentru reluarea alimentării cu energie electrică au participat la reparaţii 64 de echipe Enel Distribuţie Dobrogea.

Vin ninsorile

Astăzi, cerul va fi variabil, cu unele înnorări în centrul ţării, unde izolat vor fi ninsori slabe. Seara şi noaptea cerul se va înnora treptat şi vor fi precipitaţii, mai ales sub formă de ninsoare, în jumătatea de vest a ţării. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte, în sud şi în est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 şi 7 grade Celsius, iar cele minime se vor situa între -8 şi 2 grade. Miercuri vremea va fi în general închisă şi, temporar, vor cădea precipitaţii în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 şi 10 grade. Joi se va răci. Cerul va fi temporar noros şi va ninge slab, ziua în centrul şi nord-estul ţării, iar noaptea, pe arii restrânse în vest şi nord-vest. Vineri vremea va fi rece, iar cerul va fi temporar noros. Va ninge slab, mai ales în cursul zilei, în nord-vestul şi centrul ţării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -4 şi 5 grade.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite