SUA anunță că va trimite în România aeronave de luptă pentru suplimentarea misiunilor NATO de poliţie aeriană

0
Publicat:

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut joi o întrevedere cu ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, context în care au discutat, printre altele, despre situaţia de securitate din regiune.

Întrevederea ministrului Apărării naționale cu ambasadorul american
Întrevederea ministrului Apărării naționale cu ambasadorul american

Potrivit unui comunicat al MApN, transmis vineri AGERPRES, agenda întâlnirii a inclus subiecte referitoare la situaţia de securitate din regiune, precum şi aspecte privind cooperarea bilaterală în domeniul apărării, în cadrul Parteneriatului strategic româno-american.Cei doi oficiali au discutat despre situaţia generată în urma recentelor atacuri ale Federaţiei Ruse asupra porturilor fluviale ucrainene, în proximitatea graniţelor României, precizează sursa citată.

Ministrul român al Apărării a apreciat puternica solidaritate exprimată de aliaţi după informarea privitoare la situaţia de securitate făcută de România în cadrul sesiunii Consiliului Nord-Atlantic. "Am luat măsuri suplimentare de securitate în zona de graniţă prin întărirea monitorizării şi securizării spaţiului aerian. Aşa după cum a spus şi secretarul general NATO, Alianţa a crescut semnificativ prezenţa în regiunea Mării Negre. Pentru noi este primordială siguranţa cetăţenilor noştri, mai ales a celor din comunităţile din proximitatea atacurilor brutale ale Federaţiei Ruse asupra porturilor civile ucrainene", a declarat Angel Tîlvăr, citat în comunicat.

Conform comunicatului, a fost reiterată poziţia României în ceea ce priveşte condamnarea fermă a războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum şi eforturile pe care ţara noastră le depune pentru menţinerea stabilităţii în regiune.

La rândul său, ambasadoarea Kavalec a arătat că Statele Unite sunt preocupate de situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, în condiţiile generate de atacurile ilegale executate constant de Rusia asupra infrastructurii portuare a Ucrainei la Dunăre.

Kathleen Kavalec a arătat că guvernul american rămâne pe deplin angajat în consolidarea capacităţilor României şi ale NATO pentru apărarea şi descurajarea oricărei agresiuni împotriva teritoriului comun aliat pe flancul estic.

Ambasadoarea Kavalec a transmis dorinţa Statelor Unite de a continua să furnizeze asistenţă României pentru protejarea mai eficientă a teritoriului naţional, inclusiv prin dislocarea, în curând, în România, a unor aeronave de luptă ale Forţelor Aeriene ale SUA pentru suplimentarea misiunilor NATO de poliţie aeriană.

În ceea ce priveşte stadiul relaţiilor militare bilaterale, sursa citată arată că ministrul Apărării a reiterat faptul că Parteneriatul strategic România - SUA continuă să fie un pilon esenţial pentru întărirea capacităţii de apărare şi descurajare a NATO, România beneficiind de cele mai puternice garanţii de securitate din istorie.

În context, Tîlvăr a mulţumit părţii americane pentru sprijinul acordat în avansarea proiectului Centrului de pregătire F-16 din România, "care va avea o contribuţie importantă în dezvoltarea competenţelor piloţilor români în operarea aeronavelor F-16 în derularea unui spectru variat de misiuni strategice".

"Prin operaţionalizarea acestui centru în Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă", România va oferi un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina", a afirmat ministrul român al Apărării.   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite