SRI își ia elicoptere pentru misiuni antitero

0
Publicat:

Spre deosebire de Ministerul de Interne, care atunci când a achiziționat elicoptere medii/grele multifuncționale maritim/uscat pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a optat pentru Black Hawk - Lockheed Martin/Sikorsky, SRI a decis să achiziționeze șase aparate de la Airbus.

Elicopter H215 Foto Airbus/Jérome DEULIN
Elicopter H215 Foto Airbus/Jérome DEULIN

„Încheierea acestui acord s-a realizat în urma procedurii de achiziţie publică cu numărul CN 1043132/28.05.2022, respectiv prin publicarea în JOUE a anunţului nr. 2022/S 104-292373/31.05.2022. Achiziţia elicopterelor multifuncţionale în valoare de 161.000.000 de euro fără TVA s-a realizat în baza Hotărârii de Guvern nr. S-390 din 23.03.2022 privind aprobarea Notei de Fundamentare cu referire la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii «Modernizarea structurii de aviaţie aparţinând Serviciului Român de Informaţii», precum şi a aprobării Parlamentului României prin Comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului“, a precizat SRI.

Intervenții antiteroriste

Este vorba de elicoptere „medii/grele multifuncționale pentru uscat (intervenție antiteroristă), elicoptere medii/grele multifuncționale naval (intervenție antiteroristă) și elicoptere medii/grele multifuncționale pentru uscat (transport personal – MSU/C – Managementul situațiilor de urgență/criză)“, mai arată instituția.

SRI nu a precizat ce model de elicopter mediu/greu a optat, dar este posibil să fi ales H215 la fel ca și Forțele Navale Române. Dotat cu posturi de pilotaj moderne de tip „glass cockpit“, H215 este conceput, susține Airbus Helicopters, pentru a aduce siguranța misiunii chiar și în cele mai dure condiții de operare. Este dotat cu două motoare de tip Safran Helicopter Makila 1A1 Turboshaft și poate transporta până la 22 de militari sau poate ridica încărcături externe de cel mult 4.000 de kilograme.

H215 poate zbura cu o viteză standard de 252 de kilometri pe oră, iar raza de acțiune depășește 650 de kilometri fără rezervoare suplimentare, la o altitudine de peste 3.200 de metri.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri