Semne de întrebare cu privire la corectitudinea unor concursuri organizate de Ministerul de Interne

0
Publicat:

Ministerul Afacerilor Interne organizează constant concursuri prin încadrare directă pe diverse posturi. Numai că, au apărut cazuri de candidați admiși și respinși pe baza aceluiași criteriu.

Sediul Ministerului Afacerilor Interne FOTO mai.gov.ro
Sediul Ministerului Afacerilor Interne FOTO mai.gov.ro

Este vorba despre două concursuri organizate de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în luna iulie a.c. și respectiv în această toamnă. În timp ce la primul concurs un criteriu nu a fost respectat și dosarul unui candidat a fost validat, la următoarele două concursuri, cu proba finală pe 26 octombrie 2024, dosarul aceluiași candidat a fost invalidat în baza aceluiași criteriu. Fapt ce duce inerent la suspiciuni privind modalitatea de organizare a concursurilor la MAI.

Concursul din vară

Concret, în luna iulie a.c., MAI a organizat un concurs prin încadrare directă (din sursă externă) pentru ocuparea a două posturi vacante de execuție – ofițer de poliție la Direcția Financiară – IGPR Poliția Română. Iar la îndrumarul privind întocmirea autobiografiei, la punctul 2 - „Date privind activitatea desfășurată” scrie negru pe alb: „Se va arăta cronologic și detaliat activitatea desfășurată pe perioade, începând cu ciclul gimnazial și până în prezent (școli, cursuri, locuri de muncă), inclusiv întreruperile și motivele, menționându-se funcțiile îndeplinite, titulatura completă a unităților/instituțiilor în care și-a desfășurat sau își desfășoară activitatea”. Cu toate acestea, la respectivul concurs a fost validat dosarul unui candidat care în autobiografie avea câțiva ani de pauză și nu specificase motivul/motivele respectivei întreruperi. În cele din urmă, la proba finală, candidatul respectiv nu s-a numărat printre cei selectați pentru a fi angajați.

Concursul din toamnă

În această lună pe 26 octombrie a.c., MAI organizează alte două concursuri pentru ocuparea a trei posturi de ofițer specialist Direcția Generală Financiară. Iar îndrumarul privind întocmirea autobiografiei este același ca la concursul din luna iulie a.c. Astfel că același candidat din vară decide să se prezinte și la concursuri din toamnă. Însă are surpriza să afle că dosarul îi este invalidat pe motiv că nu a specificat în autobiografie de ce și-a întrerupt activitatea o perioadă de timp. Trebuie spus că respectivul candidat îndeplinește criteriile privind specialitatea și vechimea, având peste 10 ani de experiență.

Pentru ambele concursuri, îndrumar privind întocmirea autobiografiei este public, fiind postat pe site-ul https://hub.mai.gov.ro/

„Aceste nereguli nasc inerent suspiciuni privind modul de organizare a concursurilor respective”, atrage atenția candidatul pățit.

„Adevărul” a întrebat oficial MAI, printr-o adresă scrisă, în baza Legii 544/2001, cum justifică faptul că la concursul din iulie a.c. a fost validat la concurs un candidat cu autobiografia incompletă și care nu a specificat motivele întreruperilor activității, iar la concursul din această lună dosarul aceluiași candidat, cu aceeași autobiografie ca la concursul din luna iulie a.c., nu a fost validat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite