Şeful CJ Harghita îl ameninţă voalat pe prefect: „În Belfast de cinci zile s-a dezlănţuit violenţa. Motivul: un steag”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba FOTO Adevărul
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba FOTO Adevărul

Referitor la cererea prefectului de arborare a drapelelor altor state doar în condiţiile legii, preşedintele Consilului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că, „dacă o comunitate etnică e atacată, lucrurile iau o întorsătură rea”, ameninţându-l voalat pe prefectul judeţului cu proteste violente ca în Belfast, acolo unde zeci de persoane au fost rănite din cauza unui steag.

„Reprezentantul Guvernului ar trebui să fie preocupat de problemele reale", precum lipsa banilor pentru deszăpezirea drumurilor sau ajutorul de încălzire pentru locuitori, şi nu de arborarea drapelelor, se arată în comunicatul de presă emis joi de şeful CJ Harghita.

"În timp ce nu sunt suficienţi bani pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, iar locuitorii cu venituri mici din judeţul nostru, care este considerat a fi unul dintre cele mai friguroase judeţe din ţară, primesc ajutor de încălzire în acelaşi cuantum ca şi locuitorii din judeţele unde gradele termometrelor nu ating temperaturi la fel de scăzute ca în Harghita, prefectul judeţului este preocupat şi dă sfaturi cu privire la arborarea drapelelor", a mai spus Borboly, adăugând că se aştepta ca prefectul să ceară fonduri suplimentare de la bugerul de stat pentru soluţionarea acestor probleme.

Pe aceeaşi notă, preşedintele CJ Harghita aminteşte că nu este prima oară când Executivul apelează la „problema maghiară”, pentru a distrage atenţia de la chestiunile reale grave, care necesită rezolvare.

Preşedintele autorităţii judeţene susţine că nu are cunoştinţă să existe drapelele Ungariei sau ale maghiarilor de pretutindeni arborate pe clădirile primăriilor din judeţ, dar "dacă o comunitate autohtonă, cu trecut istoric, consideră a-i fi reprezentative anumite steaguri şi simboluri, se cade ca acestea să fie recunoscute în Europa".

"Nu am renunţat la intenţia noastră de a apela la forurile internaţionale pentru a ne proteja drepturile, colegii noştri de la departamentul juridic lucrează la acest proiect", se arată în comunicat.

Totodată, Borboly Csaba atrage atenţia prefectului Jean-Adrian Andrei asupra protestelor violente ale loialiştilor din Belfast care doresc menţinerea Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit, după ce consiliul municipal a decis că drapelul britanic va fi înălţat pe primăria din capitala irlandeză numai 17 zile pe an.

"O ştire scurtă în atenţia domnului prefect: în Belfast de cinci zile s-a dezlănţuit violenţa. Sunt incendieri, au fost răniţi 50 de poliţişti, au fost arestate 70 de persoane. Motivul: un steag", a scris Borboly, menţionând şi un site pe care poate fi accesată informaţia.

Pe blogul său, a cărui adresă a scris-o în comunicatul de presă în atenţia prefectului, Borboly şi-a prezentat şi concluzia: "Dacă o comunitate etnică, religioasă este atacată, lucrurile iau o întorsătură rea, toată lumea are de pierdut".

Prefectul judeţului Harghita, Andrei-Jean Adrian, a amintit miercuri primarilor din judeţ că arborarea altor drapele decât cel al României contravine legii şi le cere acestora să dea jos de pe primării steagurile Ungariei. Prefectul îi ameninţă cu sancţiuni pe edilii care nu se vor conforma.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite