România trimite mai multe aeronave cu ajutoare în Libia. Raed Arafat: „O catastrofă mondială”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul transport cu ajutoare pentru Libia, unde ruperea a două baraje a provocat peste 11 mii de victime, a decolat sâmbătă dimineață din România. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că România va trimite în jur de 75 de tone de ajutoare prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

România a trimis ajutoare în Libia FOTO Ministerul Apărării
România a trimis ajutoare în Libia FOTO Ministerul Apărării

„O aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a decolat sâmbătă, 16 septembrie, de pe Baza 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”, cu destinația Benghazi, Libia, pentru a transporta prima tranșă din ajutoarele pe care România le trimite ca asistență internațională cu titlu gratuit către această țară, afectată de inundații catastrofale”, a anunțat Ministerul Apărării.

Inundații devastatoare în Libia FOTO Profimedia
Inundații devastatoare în Libia FOTO Profimedia

Potrivit sursei citate, „Forțele Aeriene au planificat realizarea a șase curse pe această rută, în care vor fi transportate în total 55 tone de bunuri, constând în produse alimentare și articole pentru adăpostire”, prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, în baza Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de urgență nr. 32 din 2023.

Raed Arafat: Este una din cele mai mari catastrofe mondiale din ultima perioadă

„În Libia situația e extrem de gravă, ieri cifrele arătau 11.000 de decedați, peste 12.000 de dispăruți. S-au rupt două baraje care au dus la această catastrofă majoră. Cu acest număr mare de decedați și persoane dispărute care probabil ulterior vor fi declarate decedate, este o situație fără precedent. Este una din cele mai mari catastrofe mondiale care s-au întâmplat în ultima perioadă. Vor mai fi și alte ajutoare, depinde ce aeronave folosim. În acest moment, primele șase avioane vor pleca de la Ministerul Apărării și vor duce o parte importantă din cantitatea care e donată”, a declarat Raed Arafat într-o intervenție la Digi24. 

Bilanţul deceselor cauzate de inundaţiile devastatoare care au lovit estul Libiei ar putea ajunge la 20.000 doar la Derna, a declarat primarul oraşului.

Două baraje din munţii din apropiere de Derna au cedat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite