România ar putea cumpăra sistemul Iron Dome de la Israel. Cupola de Fier oferă apărare antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ar vrea să achiziționeze sistemul de apărare antirachetă „Iron Dome” de la Israel, spun surse în urma vizitei ministrului român al Apărării, Vasile Dîncu, săptămâna trecută în Israel, susține publicația israeliană Haaretz. 

„Iron Dome” a fost testat în luptă în Fâșia Gaza
„Iron Dome” a fost testat în luptă în Fâșia Gaza

Dacă se va ajunge la un acord, România va deveni prima țară europeană care va cumpăra sistemul. 

Într-un interviu acordat lui Haaretz, Dîncu a refuzat să discute despre „Iron Dome” (Cupola de fier), dar a spus că România este nerăbdătoare să semneze acorduri de cooperare de securitate cu Israelul. „Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a spus el, arată Haaretz.

De când a intrat în arsenalul defensiv al Israelului în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea de mai multe ori în luptele din Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar o singură rachetă interceptoare este facturată cu 50.000 de dolari.

Cum funcţionează sistemul antirachetă Iron Dome
Cum funcţionează sistemul antirachetă Iron Dome

Potrivit rapoartelor confirmate, Azerbaidjan a achiziționat Iron Dome, iar țări precum Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Republica Cehă au cumpărat componenta radar.

Deși Iron Dome a fost conceput de ministerul israelian al apărării în colaborare cu o serie de contractanți militari, el a devenit în esență un proiect comun cu SUA. Israelul a investit 800 milioane de shekeli (232 milioane de dolari) în dezvoltarea lui, pe când Congresul american a alocat pentru sistem o sumă de patru ori mai mare.

Producția de rachete a fost, de asemenea, un proiect comun - Rafael Advanced Defense Systems și compania americană Raytheon. Costurile de dezvoltare au totalizat aproximativ 4 miliarde de dolari.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite