Republică sau Monarhie? Constituţia din 1923 vs Constituţia din 2003. Ce ar câştiga şi ce ar pierde politicienii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republică sau Monarhie?
Republică sau Monarhie?

Constituţia României va fi cu adevărat respectată abia atunci când va deveni un simbol al tradiţiilor şi al demnităţii, precum şi un far a continuităţii noastre istorice pierdute.

O revenire la Constituţia din 1923 ar schimba fundamental arhitectura constituţională, sistemul de vot, sistemul de partide, structura instituţiilor şi ar revoluţiona întreg sistemul politic românesc, cu toate componentele sale.

În comparaţie cu actuala constituţie a României, în vigoare din 2003, actul fundamental din 1923 este un document suplu, clar, concis, chiar suprinzător de simplu şi scris într-un limbaj extrem de accesibil. Actul fundamental din 1923 a reprezentat una din cele mai evoluate şi moderne constituţii ale vremii.

Ce ar câştiga România şi politicienii? Un şef al statului imparţial, care nu ar mai distribui puterea în funcţie de interesele formaţiunii din care provine. O distribuţie pe orizontală a puterii, care este o garanţie pentru prevenirea abuzurilor. Ar creşte gradul de responsabilitate al şefului statului faţă de propriul cabinet şi ar evita situaţiile de blocaj. Constituţia ar putea fi revizuită mai uşor.

Acestea sunt doar câteva dintre avantajele pe care le-ar avea revenirea la Constituţiade acum aproape 90 de ani.

Vezi ce ar câştiga şi ce ar pierde politicienii dacă s-ar reveni la Constituţia din 1923 şi intră în dezbatere: Ce ar câştiga România prin revenirea la Constituţia din 1923?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite