VIDEO Presupusul autor al atacului armat din Vitan, suspectat că ar fi încercat să ucidă un fost bancher rus în Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
German Gorbuntsov, fostul bancher rus despre care anchetatorii spun că a fost împuşcat de acelaşi suspect care a deschis focul asupra unui tânăr din cartierul bucureştean Vitan
German Gorbuntsov, fostul bancher rus despre care anchetatorii spun că a fost împuşcat de acelaşi suspect care a deschis focul asupra unui tânăr din cartierul bucureştean Vitan

Anchetatorii spun că principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul Vitan din Capitală, prins în Moscova, ar mai fi comis un asasinat asemănător în Londra.

Vitalie Proca a fost dat în urmărire şi prin Interpol, pe 18 ianuarie 2013, şi a fost căutat în toate cele 190 de state membre.

În ianuarie, un tânăr de 25 de ani din cartierul Vitan a fost împuşcat de mai multe ori, cu o armă automată. Din primele cercetări a reieşit că, în jurul orei 18.00, victima a ieşit din scara blocului şi s-a urcat în maşina persoanlă. În acel moment, dintr-un autoturism cu numere de Bulgaria, au fost trase aproximativ 20 de gloanţe, dintre care în victimă s-au oprit cel puţin şapte.

Un caz asemănător, al cărui principal suspect ar fi tot Vitalie Proca, a avut loc în Londra în martie anul trecut. Atunci, German Gorbuntsov, un fost bancher rus în vârstă de 45 de ani, a fost împuşcat de cinci ori cu o armă automată, într-un cartier din estul Londrei, pe când se pregătea să intre în locuinţa sa.

La o lună de la atentatul asupra vieţii sale, bancherul a dezvăluit poliţiei numele celor pe care el îi consideră suspecţi: patru foşti parteneri de afaceri, cu o mare influenţă în Rusia şi cu legături la Kremlin. De altfel, el chiar spunea la vremea respectivă că ancheta este întârziată pentru că suspecţii pe care el i-a indicat susţin că sunt prieteni cu Vladimir Putin, scrie „Daily Mai“. De altfel, încercarea de asasinat a devenit cunoscută în Rusia înainte ca ştirea să fie publicată în presa britanică.

Gorbuntsov crede că uciderea lui a fost ordonată după ce s-a aflat de intenţia sa de a depune mărturie despre o altă încercare de asasinat asupra unui bancher din Moscova, Alexander Antonov, în 2009.

„Informaţiile pe care le deţin ar fi suficiente pentru ca ei să ajungă la închisoare. Desigur, au legături puternice, dar îmi place să cred că există justiţie în Rusia“, spunea anul trecut fostul bancher.

El a povestit că a venit în Londra pentru a se ascunde de foştii săi parteneri de afaceri, dar că nimeni nu ştia unde locuieşte. Cu toate acestea, ar fi observat că este urmărit în zilele dinaintea atacului, dar nu l-a văzut pe cel care l-a împuşcat.

Desfăşurarea atacului

În seara zilei de 20 martie, pe când se întorcea acasă cu taxiul, un bărbat a deschis focul asupra lui Gorbuntsov.

„Am ajuns în faţa locuinţei pe la 8 seara. Pe când deschideam uşa casei am simţit o durere puternică în stomac şi apoi încă una, şi încă una. Mi-am dat seama că sunt împuşcat şi mă concentram să deschid uşa. Chiar şi după ce m-am prăbuşit la pământ am fost lovit de gloanţe. N-am ştiut de câte ori am fost împuşcat decât după ce mi-au spus ulterior doctorii că am fost lovit de şase gloanţe“, a povestit fostul bancher pentru „The Daily Mail“.

Poliţia britanică a identificat principalul suspectul ca fiind un bărbat de aproximativ 1,8 metri, îmbrăcat cu o geacă neagră de piele, care a fost surprins de camerele de supraveghere din apropierea atacului şi de la metrou. Anchetatorii britanici au spus că, cel mai probabil, după încercarea eşuată de asasinat, suspectul a scăpat de armă şi de hainele pătate de sânge. O haină cu glugă, o geantă neagră şi un pistol Makarov, o armă semiautomată de calibru 9 mm dotată cu amortizor, au fost găsite în tufişurile din apropiere de locul atacului.

suspect londra

Aceleaşi lucruri au fost văzute asupra bărbatului surprins de camerele de supraveghere înaintea atacului, la 19.08. După ora 19.30, acelaşi bărbat a fost înregistrat de camerele de la o staţie de metrou din apropiere, îmbrăcat cu o haină de piele şi fără geantă pe umăr.

Londra, locul răfuielilor dintre gangsteri

Încercarea de asasinat a creat o adevărată undă de şoc în Londra printre exilaţii ruşi bogaţi. Unii chiar au avertizat că Londra riscă să se transforme într-un câmp de luptă pentru bandele criminale din Moscova, un loc unde vechile răfuieli ar putea fi uşor soluţionate, scrie Daily Mail.

Acesta nu era primul atac asupra ruşilor pe teritoriu britanic. Cel mai cunsocut caz este cel al lui Alexander Litvinenko, care a murit dupa ce i-a fost strecurat poloniu radioactiv în ceai, într-un hotel din Londra, în 2006. Câteva luni mai târziu, un rus înarmat a fost arestat într-un parc din Londra, înainte de a-şi finaliza misiunea de a-l ucide pe oligarhul Boris Berezovski.

image

Ambii ruşi vizaţi au fost critici fermi ai preşedintelui rus Vladimir Putin şi s-a zvonit că ar fi fost victime ale „terorismului sponsorizat de stat“.

Numai că în cazul lui Gorbuntsov motivul a fost unul criminal, nu politic, scrie Daily Mail. Oamenii care s-au angajat să-i ia viaţa sunt gangsteri, nu spioni. Astfel de contracte pot fi onorate chiar şi pentru 1.000 de dolari în Moscova. Dar cel care trebuia să-l ucidă pe Gorbuntsov ar fi primit între 40.000 şi 50.000 de dolari, după spusele unor surse din Moscova.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite