Predoiu, despre atacarea pensiilor speciale la CCR de către ÎCCJ: Nu ar fi un eveniment inedit

0
Publicat:

Vicepremierul Cătălin Predoiu a susținut că un atac al ÎCCJ la CCR asupra legii privind reforma pensiilor speciale nu ar fi un eveniment inedit. Ministrul a precizat totodată că nu se teme că inițiativa legislativă ar putea fi declarată neconstituțională. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Eu cred că Înalta Curte va ține cont și de dezbaterile care au loc acolo și care, subliniez, nu sunt în vreo legătură cu vreun caz sau altul. Nu comentez aici un caz al Înaltei Curți, ci faptul că discută această posibilă sesizare la CCR. (...) N-ar fi (...) un eveniment inedit, pentru că în general Înalta Curte își manifestă un rol destul de proactiv, am văzut în ultimii ani, în a sesiza Curtea Constituțională, a făcut-o recent în legătură cu Codul de procedură penală și Codul penal. Unele sesizări, după cum ați văzut, au fost respinse, altele admise, până la urmă e un mecanism democratic, dar, repet, sunt curios care ar fi motivele”, a subliniat vicepremierul Cătălin Predoiu cu privire la amenințarea ÎCCJ care ar putea ataca inițiativa reformei pensiilor speciale adoptată în Parlament. 

Fostul ministru al Justiției a mai explicat: „nimeni n-a avut rele intenții, este un subiect așteptat de opinia publică, am încercat să răspundem și acest lucru, să introducem mai multă echitate în acest sistem al pensiilor, dar în același timp trebuie să avem grijă și de funcționarea statului”, a mai spus Predoiu, explicând că există riscul pierderii a jumătate din efective. „La fel e și cu magistrații, la fel e și cu polițiștii, și cu militarii șamd. Deci nu a fost o misiune ușoară nici pentru Guvern, nici pentru Parlament, și încercăm să găsim acest optim (...) au fost atâtea și atâtea discuții și cu Comisia Europeană, și în Parlament șamd", a subliniat el”, a mai completat Predoiu.  

Totodată, Predoiu a subliniat că au fost constant consultări cu sistemul judiciar. „Am explicat ce se poate şi ce nu se poate din perspectiva limitelor destul de rigide impuse de criteriile stabilte anterior în PNRR dar în acelaşi timp că prevederile legale vor respecta tot ceea ce înseamnă statutul magistraţilor şi independenţa magistratului”, a mai precizat vicepremierul. 

Pericolul CCR

Cu privire pericolul neconstituționalității legii, Cătălin Predoiu a mai afirmat că nu are vreo temere. „Noi am făcut, cu Ministerul Muncii, evident, care a avut această sarcină, un proiect care a încercat să îmbine toate comandamentele în această chestiune, asupra acestui subiect - și cele ale PNRR-ului, ale Comisiei Europene, pe baza unui PNRR pe care România l-a asumat acum 2-3 ani de zile, dar în același timp să respecte și Statutul. E important să avem și sisteme funcționale, nu numai la cel de justiție mă gândesc, mă gândesc și la sistemele de ordine publică, de apărare și siguranță națională, pentru că ar fi absurd să faci o reformă adresată unui stat care nu-și mai poate menține sistemele vitale în funcțiune. Deci trebuie aici găsit un optim de către Parlament între aceste comandamente”, a mai susținut ministrul de Interne.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite