Pledoariile a doi medici celebri acuzaţi de şpagă. „Îmi vine să intru în pardoseală de ruşine”/„Banii i-am perceput ca o formă de mulţumire de la pacienţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Florin Rusu a respins miercuri acuzaţiile de mită
Medicul Florin Rusu a respins miercuri acuzaţiile de mită

Doi reputaţi medici din România, acuzaţi de luare de mită, au fost audiaţi astăzi în faţa unui judecător de la Tribunalul Bucureşti. Unul dintre ei, medicul anestezist Florin Rusu, decorat de preşedintele iohannis. Celălalt, celebrul chirurg Gheorghe Ştefan Ozsvath. Acesta din urmă a arătat în faţa instanţei că „şpagă” despre care vorbesc procurorii a reprezentat, de fapt, recunoştinţa pacienţilor.

Chirurgul Gheorghe Ştefan Ozsvath şi anestezistul Florin Dumitru Cătălin Rusu, au fost audiaţi miercuri de judecători în dosarul în care sunt acuzaţi de luare de mită. Gheorghe Ştefan Ozsvath (65 de ani) este un renumit chirurg care are la active sute de intervenţii chiruragicale. Florin Dumitru Cătălin Rusu (62 de ani) este şeful secţiei Anestezie Terapie Intensivă, de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” şi a  fost decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar” în mai 2015  de preşedintele Klaus Iohannis, alături de mai multe cadre medicale de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. În ziua în care a fost decorat, anestezistul avea pe rol un dosar penal pentru corupţie.

Ozsvath şi Rusu au fost punctuali la întâlnirea cu judecătorii. Începea procesul în care erau acuzaţi de luare de mită. Procurorii din Parchetul Capitalei i-au acuzat că pretindeau şi primeau diferite sume de bani în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu. Cei doi medici au stat de la începtul şedinţei de judecată şi au asistat la celelalate procese. Ei au fost trimişi în judecată în iunie 2015, dar procesul s-a aflat în Camera Preliminară, unde au fost discutate mai multe excepţii ridicate de avocaţi. Astăzi urmau să fie audiaţi.

Despre ruşinea de a fi inculpat

Primul dintre acuzaţi, medicul Ozsvath s-a ridicat încet din bancă atunci când a fost chemat la bară. Trebuia să dea detalii despre ziua de 7 aprilie 2013, atunci când ar fi luat mită de la trei persoane, pentru  face operaţii unor copii. Era vorba de sume mici, de câte 600 de lei.

Ozsvath şi-a început declaraţia pe un ton scăzut, ruşinat. „Sunt medic de 34 de ani la spitalul Grigore  Alexandrescu. Pe întreaga perioadă a carierei mele am dat dovadă de profesionalism şi am tratat toate cazurile cu seriozitate, manifestând empatie faţă de părinţii şi copiii acestora. Am rămas în relaţii de prietenie şi amiciţie cu mulţi din aceştia”, a spus acesta.

Prima acuzaţie: mită de 600 de lei

Procurorii acuză că Ozsvath ar fi cerut şi primit de la familia unui băiat de 16 ani pe care l-a operat, suma de  600 de lei. Medicul ar fi cerut familiei să-i dea anestezistului  200 de lei, iar medicului rezident 100 de lei.  Chirurgul a negat vehement că ar fi condiţionat intervenţia chirurgicală de vreo sumă de bani şi a povestit propria sa versiune.

„Duminică m-am întâlnit cu tatăl pacientului, care era însoţit de o tânără de 30 de ani- despre care mi-a spus ca este fiica dânsului,  pe coridorul spitalului, şi am început să-i explic despre operaţie. Tatăl copilului m-a întrebat cât mă costă. I-am spus că în întreaga carieră nu am primit bani şi nici nu voi face asta.  El a insistat şi a spus că vrea să fie drăguţ, şi vrea să-mi dea 600 de lei. I-am zis că dacă vrea să fie draguţ, să fie drăguţ cu toata echipa, si cu anestezistul si cu ajutorul. Arat că nu am primit banii respectivi şi am plecat acasa. Apoi ajungem la flagrant”, a povestit scena medicul.

El a continuat cu ce s-a întâmplat a  doua zi, când a şi fost reţinut de procurori. „A doua zi tatăl copilului s-a ţinut după mine tot timpul. L-am dat afară şi din salonul pre-operatoriu, m -a enervat. Daca voiam să iau suma de bani ar fi fost primul lucru pe care-l făceam. Sunt două rezerve în care ne puteam retrage şi eventual să iau acei bani. La un moment dat s-a apropiat tatăl copilului care mi-a spus ca vine fiica sa să-mi dea banii. Ea a întrebat: cât să-i dau?, iar el a spus: "dânsul a spus 6". Aşa apare şi pe înregistrare. Iar eu i-am spus să fie drăguţ şi cu colegii, respectiv suma de 100-200 de lei, aceasta fiind o formă de mulţumire, iar nu mită. O recunoştinţă! A urmat operaţia, am fost lăsat să-i operez pe cei trei copii, iar în momentul în care m-am urcat în maşină am fost oprit de poliţie. De aici a urmat o reţinere de 24 de ore. Primul meu gând a fost la spital”, a povestit Ozsvath.

Cum a fost scena filmată de procurori

Potrivit înregistrărilor procurorilor, Ozsvath a fost filmat în 2013 atunci când a primit cei 600 de lei, de la tatăl tatăl copilului – Gheorghe Ghebosu şi sora acestuia- Nicoleta Gheorghe- care aveau aparatură ambientală pe ei. Detalile apar în rechizitoriul celor doi medici.

Nicoleta Gheorghe: (în şoaptă) A zis că m-a trimis pă mine, că la mine erau...de-aia...
Gheorghe Ştefan Ozsvath: Poftim?
Nicoleta Gheorghe:  Zic, la mine erau, de-aia m-a trimis pă mine...
Gheorghe Ştefan Ozsvath: Nu, nu, da’ tu ţine ăia la tine, ce trebuie să dai anestezistului şi medicului care mă ajută.
Gheorghe Ghebosu: (se adresează Nicoletei Gheorghe:) Dânsu’ a zis, şase...
Gheorghe Ştefan Ozsvath: (se adresează Nicoletei Gheorghe:) Îţi fac io cunoştinţă cu ei, tu stai acolo...
Gheorghe Ghebosu: (se adresează Nicoletei Gheorghe:) Dă-i domunului şase milioane!
Gheorghe Ştefan Ozsvath:  ...că nu ştiu când vine...
Gheorghe Ştefan Ozsvath:  (se adresează Nicoletei Gheorghe:) Tu-mi dai mie...
Gheorghe Ghebosu: ...şase milioane...
Gheorghe Ştefan Ozsvath: (se adresează Nicoletei Gheorghe:)...şase milioane...restu’...doi şi...unu’, dai dincolo...
Gheorghe Ghebosu: Da, da, da...

La momentul 10:57, pe imagini se observă cum Gheorghe Nicoleta ţine un portofel în mână.

Gheorghe Ştefan Ozsvath: V-am spus, trebuia să băgaţi într-un plic...ceva...ca să nu...neinteligibil...
Gheorghe Ghebosu: (se adresează Nicoletei Gheorghe: Dă-i dânsului şase milioane!
Nicoleta Gheorghe:  (se adresează medicului chirurg) N-am găsit.(n.r. se referă la plicuri).
Gheorghe Ghebosu: N-am avut...Hai...
Nicoleta Gheorghe:  Dacă n-am găsit plicuri...
Gheorghe Ştefan Ozsvath: Cum poţi să-i numeri aşa? Când vin ăia, le bagi în buzunar.

La momentul 11:05, pe imagini se observă cum  Nicoleta Gheorghe ţine în mână mai multe bancnote a câte 100 de lei şi le numără.

Nicoleta Gheorghe: ...patru, cinci....una, două, trei, patru, cinci, şase.
Gheorghe Ştefan Ozsvath: ...neinteligibil...

La momentul 11:10, pe imagini se observă cum Nicoleta Gheorghe îi înmânează medicului Ozsvath mai multe bancnote a câte 100 de lei fiecare, pe care acesta le ia, le împătureşte şi le duce către zona buzunarelor de la halat.

Gheorghe Ştefan Ozsvath: Tu du-te şi stai acolo că nu ştii când vin.
Gheorghe Ghebosu: Da, domn’ doctor!...

„Mi-am distrus viaţa şi sănătatea şi familia pentru spital”

Ozsvath a luat o scurtă pauză ieri, imediat după ce a povestit judecătorilor varianta lui. A spus instanţei că este foarte bolnav, că are problem familiale şi de sănătate,  a făcut 6 by-pass-uri. „Precizez ca mi-am distrus viaţa şi sănătatea şi familia pentru spitalul Grigore Alexandrescu, unde lucrez în prezent. Îmi vine să intru în pardoseală că sunt aici. Mi se pare inadmisibil ca acest lucru să mi se întâmple după cât bine am făcut. Mai am trei luni pâna la pensie”, s-a revoltat acesta.

El a spus că are peste 100.000 de consultaţii şi tratamente, si 10.000 de operatii chirurgicale, iar dacă ar fi condiţionat actul medical vreodată ar fi fost milionar. „Locuiesc într-un apartament de două camere confort doi, pus la dispoziţie de fiul meu vitreg. Concediile mi le făceam în spital, ceea ce nu se mai poate în prezent, sau la Casa Scriitorilor din Neptun”, a ţinut să puncteze medicul.

A doua acuzaţie: mită de 600 de lei

Procurorii acuză că Ozsvath ar fi primit de la mama  unui băiat suma de 600 de lei, alţi 200 de lei s-ar fi dat anestezistului Rusu. Chirurgul a  negat că ar fi cerut bani. „În cursul zilei de joi s-au prezentat la consult minorul şi tatăl acestuia, căruia i -am spus că trebuie operat, şi să vină duminica dimineaţa la 8 pentru a fi internat. Când a vrut să plece m -a intrebat cât să-mi dea, iar eu l-am refuzat, şi i-am spus că nu vreau nicio sumă de bani pentru operaţie. Duminica dimineata, mama s-a dus cu minorul pentru a-l interna, iar tatăl a pus un plic pe masă, cu suma de 500 de lei, înainte de a pleca. A spus că este „pentru a-mi mulţumi pentru grija avută faţă de copil”. Acesta este al doilea caz”, a precizat Ozsvath. „Urăsc hoţia si minciuna!”, a  ţinut să arate instanţei.

Misterul celor 600 de lei

Mama băiatului, Virginica Constantin,  a declarat în faţa procurorilor cum i-a băgat bani în buzunarul lui Oszvath. „În salonul 9, la parterul clădirii, în urma discuţiilor purtate cu mai multe persone aflate într-o sitiuaţie asemănătoare am înţeles că doctorul Oszvath Ştefan primeşte suma de 600 de lei de la însoţitorul fiecărui minor supus intervenţiei chirurgicale efectuate de către acesta. Pe un hol situate la parterul clădirii i-am dat doctorului Oszvath Ştefan suma de 600 lei, sumă de bani pe care i-am băgat-o în buzunarul halatului cu care acesta era îmbrăcat fără ca acesta să îmi pretindă suma respectivă de bani.Cunosc faptul că însoţitorii minorilor care au fost operaţi de către doctoral Oszvath Ştefan în data de  8 aprilie 2013, i-au dat acestuia aceleaşi sume de bani”, a spus femeia.

A treia acuzaţie: mită de 600 de lei

Procurorii acuză că Ozsvath ar fi primit de la bunica unei fetiţe suma de 600 de lei, iar medicul anestezit Rusu suma de 150 de lei. „La al treilea caz, apreciez ca bunica minorului are probleme psihice. Vă spun corect aceasta poveste. Pe nepoata dânsei am mai operat-o cu doi inainte, avea parapareza spastică, si cu un rezultat foarte bun”, a început povestea.

„După ce am făcut foaia de internare, bunica  m-a întrebat: „Domnule doctor, oare cât se mai dă?”, eu i am raspuns:  „Nu i -am cerut nici data trecută, nu-i cer nici acum”. Am internat fetiţa, iar bunica mi-a bagat pe hol banii in buzunar. Nu mai tin minte daca inainte sau dupa operatie.  
Inainte de a doua operatie, bunica mi a spus ca ar trebui sa mi dea 100 de lei, dar mi a spus ca nu are acesti bani, si mi a bagat in buzunar 500 de lei. A doua zi in salon mi a bagat in buzunar 100 de lei, fara sa i cer, eu ducandu ma doar sa vad fetita”, a spus Ozsvath.

Declaraţia bunicii

Atunci când a fost audiată de procurori bunica, Luluşa Lixandru, a spus că medicul nu i-a cerut banii, dar a explicat de ce toate rudelor copiilor operaţi în acea zi au dat câte 600 de lei.

„După ce am lăsat-o pe nepoata mea în salon, m-am prezentat la dl. Doctor Oszvath aflat la o masă de pe holul clădirii (parter ortopedie). La această locaţie i-am dat suma de 600 lei doctorului Ostvath pentru operaţia nepoatei mele, sumă de bani pe care o stabilisem împreună cu acesta la o dată anterioară. În momentul în care i-am dat suma de 600 de lei, doctorul Oszvath mi-a spus că suma de bani nu este suficientă, spunându-mi să mai adaug suma de 100 de lei. Auzind acestea am spus că nu am de unde să fac rost de această sumă de bani întrucât am de dat şi altor cadre medicale ce se ocupau de nepoata mea, acesta spunându-mi să fac rost de bani până dimineaţa pe data de 8 aprilie 2013 să îi aduc”, a declarat bunica.

"Bani i-am perceput ca o formă de mulţumire din partea pacienţilor"

Ozsvath a arătat ieri judecătorului că bunica copilului ar fi făcut „un scandal şi un circ în tot spitalul, s-a laudat că ea ne-a băgat în puşcărie pe mine şi pe medicul anestezist. Imediat cum am fost eliberat din Arestul Central m-am dus la spital pentru a-mi verifica pacienţii. Când m-a văzut mama minorului Constantin Gabriel Viorel a început să plângă, i-am arătat bunicii cu mâna sus, la Dumnezeu, ca era Postul Paştelui”, a spus Ozsvath. La finalul audierii, chirurgul a răspuns la mai multe întrebări.

Procuror: Dacă a perceput banii ca mită sau altceva?
Osvath: Sumele de bani primite le-am perceput ca o formă de mulţumire din partea pacienţilor. Nu am condiţionat niciodată actul medical. Nici Rusu nu a conditionat niciodată efectuarea unei anestezii de vreo suma de bani.  La Grigore Alecandrrescu nu am auzit ca vreun medic sau vreo asistentă sa ceară vreo suma de bani

După ce a fost audiat, chirurgul a ţinut să-şi arate nemulţumirea. „Ceea ce ma doare ca s-a pus pe seama mea expresii care reies din declaraţii, niciun chirurg nu spune ca "eu sunt cel mai bun chirurg", sau pacientului "să vină pregătit". Nu pot sa inteleg cuvantul "mita in medicina", a spus Gheorghe Ştefan Ozsvath. Audierea acestuia a durat aproape două ore.

Ce a declarat medicul anestezist

Medicul Florin Dumitru Cătălin Rusu, şef Secţie Clinică Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” a dat şi el o declaraţie în faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti. Medicul este anestezist din anul 1980, şi lucrează la Spitalul Grigore Alexandrescu din anul 1990.  „Nu am cerut niciodată nimic, şi nu am condiţionat niciodată actul medical. Nici nu am dat de înţeles ca am condţionat actul medical de obţinerea unor foloase”, a precizat acesta.

Anestezitul a arătat că „totul s-a desfăşurat într-o viteza foarte mare, nu am sesizat dacă cineva mi-a băgat vreo sumă de bani. Nici nu ma aşteptam la acest lucru, având în vedere că eu nu am cerut nimic, eram interesat doar de starea pacienţilor”.

Rusu a arătat că el şi Ozsvath nu au fost niciodată sancţionaţi de Comisia de Disciplina şi nici de Colegiul Medicilor. „Dupa arestarea preventivă, Ozsvath a mai avut intervenţii medicale, însă foarte rar. Dupa acest incident nu am fost sanctionaţi nici de Comisia de Discipină nici de Colegiul Medicilor”, a precizat, la finalul audierii Florin Dumitru Cătălin Rusu.

Procesul va continua luna viitoare, când vor fi audiaţi trei martori.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite