Petiţie către CSAT pentru ca România să elibereze vize cetăţenilor afgani care au colaborat cu România şi NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petiţia iniţiată de Comunitatea Declic a adunat în doar o săptămână peste 22 de mii de semnături şi a fost înaintată către CSAT şi Ministerul de Externe. Foto EPA EFE (arhiva)
Petiţia iniţiată de Comunitatea Declic a adunat în doar o săptămână peste 22 de mii de semnături şi a fost înaintată către CSAT şi Ministerul de Externe. Foto EPA EFE (arhiva)

Comunitatea de campaigning online Declic a trimis Consiliului Suprem de Apărare a Ţării peste 22.000 de semnături ale cetăţenilor care solicită ca statul român să elibereze vize pentru cetăţenii afgani care au colaborat cu România şi NATO în cei aproape 20 de ani de prezenţă militară în Afganistan, precum şi pentru familiile acestora şi pentru alte categorii vulnerabile.

Petiţia iniţiată de Comunitatea Declic a adunat în doar o săptămână peste 22 de mii de semnături şi a fost înaintată către CSAT şi Ministerul de Externe.

„România este datoare să îi protejeze pe traducătorii, jurnaliştii, reprezentanţii ONG-urilor şi pe toate categoriile vulnerabile din Afganistan. De asemenea, România trebuie să acorde vize pentru cetăţenii afgani expuşi violenţei talibanilor: activişti şi activiste pentru drepturile omului, jurnalişti, magistraţi, profesori şi profesoare, studenţi”, se arată în petiţia semnată de peste 22.000 de oameni.

„Relatările din presa internaţională arată cum forţele talibanilor fac liste de răzbunare faţă de toţi cei care au sprijinit, direct sau indirect, activitatea forţelor NATO în Afganistan sau care au militat pentru un regim politic fără talibani. O viză poate face diferenţa între viaţă şi moarte, la fel cum viteza de reacţie într-o astfel de criză este crucială”, consideră Declic.

„Decizia trebuie luată de îndată. România nu poate rămâne datoare tuturor acelor oameni care şi-au pus viaţa în pericol în cei 20 de ani de război, în misiuni cot la cot cu militarii români. Înţelegem temerile din rândul societăţii şi riscurile unei decizii insuficient documentate, dar, în acelaşi timp, avem încredere că instituţiile de forţă ale statului, menite să ne protejeze pe noi toţi, îşi vor face datoria şi îşi vor dovedi utilitatea în acest caz”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic.

Cetăţenii semnatari ai petiţiei susţin că România trebuie să acorde vize pentru cetăţenii afgani expuşi violenţei talibanilor: activişti şi activiste pentru drepturile omului, jurnalişti, magistraţi, profesori şi profesoare, studenţi. În plus, textul petiţiei cuprinde şi solicitarea clară către autorităţi de a trimite aeronave care să ajute la evacuarea din Afganistan a civililor care încearcă disperaţi să plece, înainte de a fi ucişi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite