Parchetul General a publicat un punct de vedere referitor la proiectul OUG privind legile justiţiei: unele modificări încalcă Constituţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Parchetul General a publicat, duminică noaptea, pe contul oficial de Facebook, un punct de vedere privind proiectul ordonanţei de urgenţă de modificare a legilor justiţiei, în timp ce Tudorel Toader ar fi la sediul PSD, pentru a discuta cu liderii formaţiunii şi cu cei din coaliţie despre OUG.

„Punct de vedere privind proiectul ordonanţei de urgenţă de modificare a legilor justiţiei

Văzând relatările din presă conform cărora, în ziua de 15.10.2018 va fi dezbătut în şedinţă de guvern, la propunerea Ministerului de Justiţie, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, luând act de asemenea prin intermediul mass-mediei de proiectul susmenţionat, aducem la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Ministerul Public atrage atenţia asupra pericolului încălcării ordinii constituţionale prin adoptarea unora dintre modificările propuse, astfel:

1. Introducerea unui nou alineat la art. 54 din Legea nr. 303/2004, conform căruia ministrul justiţiei organizează o procedură de selecţie pe baza unui interviu, iar pentru asigurarea transparenţei audierea candidaţilor se transmite în direct, nu este de natură a înlătura diminuarea independenţei procurorilor care ocupă funcţii de conducere.

Aşa cum a arătat şi Comisia de la Veneţia, conferirea rolului decisiv ministrului de justiţie în numirea procurorilor cu funcţii de conducere mai degrabă slăbeşte decât să asigure controlul reciproc şi echilibrul puterilor. Dacă numirea şi revocarea procurorilor cu funcţii de conducere depind de un ministru, există un risc serios ca aceştia să nu combată în mod energic corupţia în rândurile aliaţilor politici ai respectivului ministru.

Se impune ca numirea procurorilor în funcţiile de conducere din vârful Ministerului Public să se facă, aşa cum a solicitat Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Secţiei pentru procurori a C.S.M., formulată în urma unui interviu care poate fi transmis în direct, cu avizul ministrului justiţiei, de către Preşedintele României.

2. Prin atribuirea calităţii de titular al acţiunii disciplinare pentru ministrul justiţiei, se creează riscul controlului politic asupra modului în care sunt verificaţi magistraţii din punct de vedere disciplinar, acţiunea disciplinară exercitată de ministrul justiţiei putând deveni ,,o pârghie politică de dominare a justiţiei”.

3. Articolul VIII din proiectul de ordonanţă de urgenţă, conform căruia, la data intrării în vigoare a ordonanţei, procurorii care funcţionează în cadrul P.Î.C.C.J., D.I.I.C.O.T. şi D.N.A., precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora dacă indeplinesc condiţiile prevăzute în noua formă a Legii nr. 303/2004 şi a Legii nr. 304/2004, va conduce la înlăturarea unor procurori din funcţiile legal deţinute, prin impunerea unor condiţii noi, inexistente la data la care s-a făcut numirea, cu nesocotirea prevederilor art. 15 alin. 2 din Constituţie care prevede aplicabilitatea legii doar pentru viitor.

Arătăm că, atât numirea cât şi delegarea procurorilor s-au realizat cu respectarea condiţiilor legale în vigoare, iar nesocotirea acestui fapt ar duce la încălcarea principiului stabilităţii procurorului, a principiului neretroactivităţii legii, a identităţii statutului juridic constitutional al judecătorilor şi procurorilor în ceea ce priveşte numirea şi delegarea acestora şi va conduce la blocarea activităţii şi imposibilitatea finalizării unor cauze extrem de importante, în special aflate pe rolul Secţiei parchetelor militare din cadrul P.Î.C.C.J., D.N.A. şi D.I.I.C.O.T..”

Cătălin Rădulescu a declarat, dumincă seara, într-o intervenţie telefonică la B1TV că Tudorel Toader este la sediul PSD pentru a discuta despre OUG:

„Pot să vă spun în premieră acuma... că la această oră domnul ministru se află la sediul partidului, într-o discuţie probabil acolo şi cu membrii noştri marcanţi şi cu cei din coaliţie. Eu am vorbit cu Codrin Ştefănescu mai devreme, care desigur era la fel de supărat ca noi, şi mi-a confirmat că domnul ministru ajunge acolo şi se va discuta".

CITEŞTE ŞI

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu spune că ministrul Toader se află la sediul partidului, pentru a discuta despre OUG privind legile justiţiei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite