Nicolae Ceauşescu, criză de nervi la adresa Securităţii: Nu-şi fac datoria, este indisciplină!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În toamna lui 1970, Ceauşescu vizita Statele Unite ale Americii, iar în iunie 1971, mergea în China şi Coreea de Nord. Şi într-un caz, şi în celălalt, ce vedea acolo îl uimea pe secretarul general.

Obişnuit cu excesele alimentare şi bahice de la festinurile din ţară, Ceauşescu descria cu minuţie – în şedinţa Comitetului Executiv al CC al PCR din ziua de 25 iunie 1971 – mesele simple, fără fasoane, ale americanilor; şi sugera aplicarea acestor principii (capitaliste, dar care puneau preţ pe economie) şi în România. În timpul turneului asiatic, altceva l-a nemulţumit pe secretarul general: componenţii delegaţiei cumpărau pe rupte tot ce apucau; aşa că Nicolae Ceauşescu se gândea să limiteze cantitatea de bunuri pe care o puteai aduce din străinătate.

Mulţi dintre foştii săi apropiaţi şi colaboratori povesteau despre Nicolae Ceauşescu că ar fi fost un om zgârcit, care nu agrea risipa şi se mulţumea cu puţin, cerând acelaşi lucru şi de la cei din jur. Stilul de viaţă de la vârful conducerii de partid era însă cu totul diferit faţă de ceea ce agrea secretarul general. Gheorghiu-Dej dădea deseori petreceri care se lungeau până către dimineaţă, cu mese bogate şi lăutari, cu băuturi şi veselie din belşug. Opulenţa era o trăsătură elementară a modului de viaţă şi la nivelul nomenclaturii provinciale. Se părea că proletariatul, odată scăpat de jugul asupritorilor, voia să compenseze anii de lipsuri şi suferinţe. Desigur că acest lucru era valabil şi atunci când nomenclaturistul respectiv nu era neapărat de origine proletară, sau nu suferise în mod special lipsuri în tinereţea sa mai mult sau mai puţin revoluţionară. În ceea ce îl privea pe Ceauşescu, el unul suferise lipsuri destule, şi în casa părintească, şi în ucenicia sa, şi în închisoare. Cu toate acestea, pofta de a profita de belşugul cotidian nu era deloc una din trăsăturile sale de caracter. Mai mult decât atât, deseori îl dezgusta sau îl revolta risipa altora, aşa cum arată nu doar mărturiile celor din preajmă, cât şi unele documente de arhivă.

În anii 1970-1971, Ceauşescu a efectuat câteva dintre cele mai importante călătorii ale carierei sale de până atunci, în Statele Unite în toamna lui 1970 şi în China şi Coreea de Nord în iunie 1971.

Citeşte aici ce l-a înfuriat şi nemulţumit pe Nicolae Ceauşescu în vizitele din SUA, China şi Coreea de Nord!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite