Muzeul Revoluţiei de la Timişoara va purta numele primului martir din Decembrie 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Revoluţiei de la Timişoara se va numi după primul martir Foto: News.ro
Muzeul Revoluţiei de la Timişoara se va numi după primul martir Foto: News.ro

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat, la Timişoara, că Muzeul Revoluţiei care va fi deschis în oraş va purta numele primului erou al Revoluţiei din Decembrie 1989, Lepa Bărbat, familia acesteia dându-şi deja acordul.

”Muzeul Revoluţiei care va fi construit la Timişoara va purta numele Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste «Lepa Bărbat» pentru că a fost primul erou al Revoluţiei, este un simbol local. Am obţinut deja acordul familiei şi sunt absolut onoraţi pentru că avem această iniţiativă”, a declarat Bogdan Gheorghiu, în cadrul unei conferinţe de presă, la Timişoara.

Lepa Bărbat a căzut secerată de gloanţe în data de 17 decembrie 1989, în Piaţa Libertăţii din Timişoara, unde ieşise cu soţul ei şi cu fetiţa în vârstă de 12 ani. Şi soţul a fost rănit în acelaşi moment. Trupul femeii a fost dus la Morga Spitalului Judeţean, apoi, alături de alte cadavre, transportat la Popeşti - Leordeni, unde a fost incinerat. Cenuşa a fost aruncată, apoi, pe o gură de canal. 

În luna iunie 2019, fosta garnizoană militară aflată în centrul Timişoarei, în Piaţa Libertăţii, a trecut oficial de la Ministerul Apărării la cel al Culturii, iar în incintă va fi amenajat Muzeul Revoluţiei. Urmează ample lucrări de reparaţii care vor dura câţiva ani.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite